180. Uskonnosta vuorisaarnaan – hurskastelusta työn todellisuuteen
Tiivistämällä ajan, keskimääräisen ihmisiän tai jopa vuosimiljoonat kuukausiksi tai vuosiksi, saatamme nykytutkijoiden tavoin droni-tekniikalla havaita ylhäältä käsin maastoon hautautuneiden, entisiä kaupunkejakin suurempien kokonaisuuksien ääriviivat. Arkeologit saattavat näin laajentaa kaivauksiaan, paljastaa löydöillään kokonaisia kulttuureja ja havainnollistaa ihmiskunnan evoluutiota.
Tapa tarkastella maailmaa aikaa tiivistämällä on puollettavissa etsittäessä ratkaisuja lyhyemmän aikajänteen kuten työn, työttömyyden, työn puutteesta johtuvan tarpeettomuuden tunteen synnyttämiin sekä niistä johtuviin sosiaalisiin ongelmiin. Tiedämme 1800-luvulle asti liki kolmen neljäsosan maailman väestöstä olleen orjia tai maaorjia ja eläneen valtaosaltaan äärimmäisessä köyhyydessä. Pakkotyö oli yleistä kautta maailman pitkälti 1800-luvulle asti. Jopa oma torppari- ja huutolaisinstituuttimme elää joittenkin vielä elossa olevien vanhimpien kansalaisten muistoissa.
Työn merkitys, joka on tai ainakin tulisi olla keskiössä hallituksen käymässä budjettiriihessäkin, ilmeni jo Adam Smithin sanoista vuodelta 1776, joiden mukaan kaikki ”mikä on ostettu rahalla tai tavaroilla, se on hankittu työllä, yhtä hyvin kuin sekin, minkä me hankimme oman otsamme hiellä… Niihin sisältyy … yhtä suuren työmäärän arvo”. Arviolla on sitäkin suurempi merkitys, koska Ranskan vallankumous vasta vuonna 1789 muodosti käännekohdan maaorjuuden orastavalle lopulle.
Työn ja siihen liittyvien arvojen korostamisessa muistettakoon vain marxilaisuutta kaikkine kurjuuksineen. Kurjaakin työtä, itsensä uhraamista, pidettiin tulevaisuuden, lasten ja lastenlasten onnen perustana. Juuri siksi, arjen kurjuudesta huolimatta, moni näki siinä olevan idealismin, kutsumustietoisen elämän pelkästään jalona. Se auttaa ymmärtämään silloisen järjestelmän uhreja, kansalaisia. Tuon jalouden parhaana tulkkina toimivat Maurice Maeterlinckin sanat: ”Nouseminen ei ehkä vaadikaan mitään ponnistuksia, vaan vajoaminen”. Sen mukaan itsensä alentaminen vaatii aina ”ponnistusta”, kuten jonkin peittämistä, totuudesta vaikenemista, valehtelemista, pakenemista ja ehkäpä kiivastuksessa joltakin hengen riistämistä. Ylevöityminen ja itsensä nostaminen sen sijaan tapahtuu ihastumisessa, uhrautumisessa tai rakastumisessa vaatimatta pienintäkään ponnistusta.
Millä arvioimme ja mittaamme omaa aikamme? Milläpä muulla kuin työllä; kokonaistyövoimalla (n. 3,4 milj.), yhtäältä työllisten (n. 2.5 milj.) sekä toisaalta työvoiman ulkopuolelle jäävien (n. 1,0 milj.) että näennäis-työllistettyjen määrällä sekä edelleen näiden välisellä alati heikkenevällä huoltosuhteella, työttömyyskorvauksilla jne.
Entä lopullinen toivomme, jonka moni liittää tuonpuoleisuuteen vastakohtana elämän tarkoitukselle? Kuoltuani alkaa varsinainen elämä, sanotaan, ”sillä niin on Jumala maailmaa rakastanut”, että uskomalla oikein perin iankaikkisen elämän, mitä se sitten tarkoittaakin. Näin ajattelevalta jää huomaamatta, ettei hän olekaan Jumalan ensisijaisen rakkauden kohde, vaan maailma. Jumalan maailmaan kohdistama rakkaus on yksilölle vain kuin muusa, innoittaja runoilijalle. Vuorisaarnan Isä-meidän eli valtakunnan rukouksen sanoin anomme ”tulkoon sinun valtakuntasi”. Jopa elämiseen tarvittavan ravinnon eli jokapäiväisen leivän pyydämme antamaan meille eikä vain minulle. Entä työ? Sen ja siihen liittyvän palkkauksen merkitystä hahmotetaan samassa valtakunnassa, jossa isäntä (yhteisöllisen ei yksilöllisen yhteisön edustajana) palkkaa työntekijöitä viinitarhaansa denarin päiväpalkalla. Vielä iltapäivällä kohtaamansa miehet, joiden ainoa synti oli ”kun ei kukaan ole meitä palkannut” hän lähetti viinitarhaansa. Palkanmaksun yhteydessä aamu- ja iltapäivällä aloittaneet saivat sovitun denarin. Jo aamulla työnsä aloittaneet protestoivat, sillä eihän työtön vaikkakin samoine tarpeineen ole heidän arvoisensa.
Vuorisaarna kuvaa aitoa tosin ajan saatossa vääristynyttä yhteisöllistä, ei yksilökeskeistä maailmaa. Kysymmekin, eikö siinä Jumala ja jokainen yksilö Hänen kuvanaan ole melkein sama. Toki tiedämme, etten itse ole eikä minusta tule Kristusta, mutta haluaisin kuitenkin tulla kristuksenkaltaiseksi. Eikö sekin ole melkein sama? Eikö osallistuminen tämän Jumalan luoman ja rakastaman maailman jatkuvaan kehittämiseen Hänen työtoverinaan tee meistä ihan saman, ainakin melkein?
Arvioitaessa vuorisaarnaa käytännön ongelmien ratkaisijana – tässä tapauksessa työn ja ainoastaan työn kannalta – huomataan yksinomaan henkilökohtaista uskoa korostavan luopuneen työtoveruuden edellyttämästä vastuullisuudesta. Siinä ”usko ilman tekoja” rinnastuu samaan merkityksettömyyteen kuin tekoja vaille jääneet ajatuksetkin. Voisiko ajatella ajan tiivistämistä tavalla, jossa 2000-vuotinen suhtautuminen ainakin työhön rakentuisi työtä ja sen arvoja nykyistä kunnioittavammalle perustalle.
Epäeettinen vuorisaarna:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/grohn/epaeettinen-vuorisaarna/
Ilmoita asiaton viesti
Työ on tärkeää, mutta ilmankin voi elää. Nykymaailmassa elämiseen tarvitaan rahaa. Suomessa on onnistuneesti osattu kehittää ja toiminnassa on niin sanottuja yhteiskuntaa vakauttavia rahoitusjärjestelmiä useita: verotus, eläkejärjestelmät, työeläkejärjestelmät, vakuutuslaitokset, pankit. Näiden avulla ihmisten tileille voidaan toimittaa rahaa elämiseen. Nyt pitää vain selvittää, mitä raha on ja minkälainen asenne meillä kullakin on ihmisenä rahoittaa toistemme elämää.
Ilmoita asiaton viesti
Sanoit, että pitää selvittää vain mitä raha on ja miten muutamme asenteemme. Eikö työtä voidaan pitää eräällä tavalla rahana Smithin mukaan? Mielestäni V. E. Frankl on logoterapiassaan käsitellyt ns. työttö-myysneuroosia. Hän on todennut sen koostuvan paitsi työttömyydestä niin myös siihen liittyvästä hyödyttömyyden tunteesta. Kyse on työtä ja rahaa laajemmasta kokonaisuudesta, eli elämän tarkoituksettomuudesta, jota ei ratkaise käsite hyvinvointi eikä edes todellisuus hyvinvointivaltiosta.
Ajatukseesi, että työ on tärkeää, mutta ilmankin voi elää toteaisin, ettei ihmisen elämän tarkoitus liene pelkästään työ. Yhä useammin – 9 henkilöä vuorokaudessa – hakeudutaan kuitenkin maassamme ennenaikaiselle työkyvyttömyyseläkkeelle masennuksen johdosta. Frankl kertoo hoitomuodostaan, kykenemättä tosin osoittamaan työttömälle asiakkaalleen työtä saati palkkaa, jossa potilaalle on yrityksessään / työyhteisössään osoitettu ”luottamustehtävä” tai vastaava. Palkkaa hän ei välttämättä saa, mutta neuroosin oireet poistuvat, koska hän kokee itse kuuluvansa johonkin ja olonsa tarkoitukselliseksi. Hänkö on terve? Mahdollisesti. Yhteiskunta on mahdollistanut mainitsemillasi tavoin hänen rahallisen tarpeensa. Tarkoituksettomuuden ja hyödyttömyyden tunne eli varsinaisen neuroosin aiheuttama syy häviää, koska tunne elämästä loisena tai sosiaalipummina poistuu tarkoituksen löytymisen tai sen kokemisen myötä. Voitko ajatella, että tässä olisi mahdollisuus peräänkuuluttamasi asenteen muutokseen, mikä ei ole enää neuroosista aikaisemmin kärsineen vaan hänen kanssaihmistensä ongelma?
On aivan eri asia, että varsinainen ja lopullinen ratkaisu löytyy yhteiskunnan kokonaisuudistuksesta, jossa esimerkiksi työ ja siitä saatava palkka muodostuisi jos ei nyt ihan tasapalkasta niin ainakin Platonin esit-tämästä periaatteesta, jonka mukaan rikkain saa tienata vain neljä kertaa enemmän kuin köyhin. Tämähän on itse asiassa oman blogikirjoitukseni tarkoitus.
Ilmoita asiaton viesti
Tärkeä aihe keskustella. Asia liittyy muuhunkin elämisen kokonaisteemaan kuin raha ja työ. Nimittäin käsitteeseen aika. Jos, kuten vaikuttaa nykyään, ihmisten aikakäsitys on hyvin rajallinen sekä yksilö että yhteiskuntatasolla (johtuen ihmisten henkisistä rajoitteista) tulee niin sanottu tosiasiallinen ruuhka, jota kutsutaan kansan kielellä rivitanssiksi. Siinä koko kansanrintama toimii rivinä. He eivät antaisi kenkään astua omia polkujaan ajallisesti, aikojen myötä, tehdä työtä, kun voi ja levätä, kun voi, vaan kaikki velvoitetaan samaan. Näissä kysymyksissä riittää paljon asenteiden rukkaamista tässä kuitenkin ihan kelvollisessa maailmassa ja hyväksi todetussa maassa.
Ilmoita asiaton viesti
Niin. Pitää selvittää mitä raha on? Tuleeko raha suoraan Jumalalta? Jos tulee, voiko Hän ohittaa ihmisten kansanrintaman, joka estää rahan tulemisen ihmisten tileille? Vai pitääkö hänen tehdä vuosikausien asenteiden pehmittämistä rahan suhteen? Kaikki eivät voi tehdä työtä, voiko näillä ihmisillä silti olla rahaa elämiseen? Moni tekee työtä, jossa ei ole työnantajaa ja palkan maksajaa, mikä nyt on yleinen tapa tienata rahaa. Voisiko kehittää uusia tapoja rahoittaa näitäkin ihmisiä? Jos raha tulee ihmisiltä, miksi sitä ei voi tulla kaikille? Missä raha syntyy? Kvartaalitalous tuotti pääomia. Onko tuo raha jotakin olemassa olevaa rahaa, joka on kertynyt tuon talousmallin vuoksi vain joillekin harvoille ihmisille? Voisiko pääomaosaamista lisätä? Jos voi, voisiko rahaa sen osaamisen avulla toimittaa kaikille tarvitseville? Päättääkö asiasta Jumala vai jumalat? Jos jumalat ovatkin ihmisiä, voisivatko he tuottaa kaikille eurooppalaisille rahoitusjärjestelmiä, joiden avulla saataisiin kansalaispalkka jokaiselle tarvitsevalle ja haluamalle ihmisille tekevät nämä työtä tai eivät, mutta tarvitsevat elämiseen rahaa? Ihmiselämä on arvokas asia, tämän korona-virus todisti, vaikka muuten on vaivalloinen asia. Turvavälit kannattaa edelleen pitää. Koronatauti taitaa olla pohjimmiltaan käyttäytymissairaus, ihmiset tarvitsevat rahaa toipuakseen siitä. Pienyrittäjät, omaishoitajat, yksinhuoltajat, opiskelijat, elävät ihmiset jne hyötyisivät kansalaispalkasta. Poliitikkojen yrityksistä huolimatta palkkaaminen työhön ei ole 100 % kaikille, mutta kaikki ovat hyödyllisiä ja arvokkaita ihmisiä. Niin jatkossakin pitää olla, jokainen ansaitsee ja tarvitsee länsitaloudessa rahaa elämiseen. Nyt ei pidä puhua muista maista, vaan länsitaloudesta. Muut maat hoitavat omia asioitaan. Moni taho paremmin kuin länsitalous nykyään ihmisiä siis. Vai hoitaako? Jospa Suomi ja Eurooppa voisivat olla edelläkävijöitä pääomarahoittamisessa. Suomessa on jo onnistuneita rahoituslaitoksia. Niitä vain pitää edelleen kehittää.
Ilmoita asiaton viesti