Korona-ajan kirje ystävälle

Edellisestä kirjeestä on pitkä aika. Näyttää siltä, että en ole palaamassa normaaliin elämään, kun rajoituksia ja suosituksia asettaa edelleen korona-pandemia. Olen elänyt omassa elämässäni epävarmoja aikoja. Omassa kuplassa.

Elämä on tuntunut jo keväällä varsin merkityksettömältä, tarkoituksettomalta ja turhalta neljän seinän sisällä. Mihinkä ollaan menossa nyt joulun ja vuodenvaihteen jälkeen.

En tiedä oikeastaan mitään tulevaisuudesta. Toivottavasti se rokote saadaan pian kaikelle kansalle. Elän edelleen päivän kerrallaan, kun ei tiedä kukaan varmaa tästä koronasta kuin että siihen voi sairastua, joutua sairaalaan, teho-osastolle ja jopa kuolla.

Varustauduin hyvin koronaan keväällä, ostin sata kappaletta kertakäyttöisiä kasvomaskeja, sata kappaletta suojakäsineitä ja kolme litraa käsidesiä. Myöhemmin ostin visiirin, otsakuumemittarin ja viimeisin hankintani on sormipulssioksimetri.

Kontakteja olen välttänyt, en kulje julkisissa kulkuvälineissä, ravintoloista nyt puhumattakaan. Yökerhot kierrän kaukaa. Olen kuitenkin palannut siltä osin normaaliin, että olen käynyt lähikaupassa.  Suuria ruuhka-aikoja vältän. Kaupassa käydessä käytän aina käsidesiä ja kasvomaskia. Välimatkoja pidän sisätiloissa ja ulkoilleessa ja kädet pesen aina esimerkiksi kotiin tullessa

Keväällä ei jäänyt tuntemattomaksi ruuan verkkokauppakaan, nouto ja kotiinkuljetus. Lähimaksua olen ryhtynyt käyttämään entistä enemmän. Pelasin jopa raveja kerran Ruotsiin verkon kautta. Yritän kuitenkin välttää kaikenlaista pelaamista verkossa, sillä siellä sitä koukkuun voi jäädä.

Ulkomaanmatkoja minulla ei ole suunnitelmissa.  Nythän on jo nähty että koronaviruksen mutaatioita on tullut Suomeenkin. Olen huomannut viime aikoina liikkuessani, että turvavälit alkavat vähitellen ihmisiltä luistaa. Jotkut ovat ihan perstuntumalla kaupan jonossakin.

Olen miettinyt paljon itsekseni, että tarttuuko korona kaikenmaailman näppäimistä ja napeista kuten liikennevalojen, pankkiautomaattien, maksuautomaattien näppäimistä, hissin napeista, oven kahvoista, rivoista, ostoskärryistä ja kerrostalon portaiden kaiteista.

Avoimia kysymyksiä on paljon, kuinka kauan esimerkiksi aivastaessa pisarat voivat olla ilmassa ja kuinka pitkälle partikkelit pahimmillaan pärskiessä lentävät.

Miten kauan erilaisilla pinnoilla virukset viipyvät? Varovaisuus ja pelko viruksesta ovat kuvassa edelleen, niin paljon on tuntematonta. Uutta normaalia saattaa olla vielä tiedossa lisää.

Neljän seinän sisällä yritän elää suhteellisen normaalia elämää. Käyn pari kertaa viikossa kaupassa. Missään yleisissä tapahtumissa ja tilaisuuksissa en tule käymään, edes paikallisessa toriparlamentissa. Kaupoissa asioiville varsinkin eläkeläisille ja riskiryhmäläisille pitäisi antaa ilmaiset kasvomaskit.

Paljon voimia sinulle näinä epävarmuudenaikoina rokotetta odotellessa. Hyvää vanhan vuoden loppua ja Erinomaista Uutta Vuotta 2021!

0
harmalainen17
Sitoutumaton Joensuu

ex-editor, toimittaja, journalisti, kirjoittaja,
eläkeläinen,
puolueeton, riippumaton, sitoutumaton

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu