Ristiinnaulittu Jeesus liian väkivaltaista kuvastoa lapsille
Helsingin Sanomat julkaisi 29.6.2023 artikkelin Uudenkaupungin seurakunnan päätöksestä myydä seurakuntakeskuksessa olevia taideteoksia seurakuntalaisten toiveesta.
”Kirkkoneuvoston esityksen mukaan seurakuntalaiset ovat kokeneet Väisäsen teokset etäisiksi ja vaikeasti lähestyttäviksi. Tiloissa esillä olevien taideteosten on toivottu selkeämmin ilmentävän kristillistä sanomaa, kuten armoa, iloa ja yhteyttä.”
Taiteilijan älähdettyä aiheesta, HS katsoi tarpeelliseksi tehdä asiasta jutun. Rivien välistä juttu viestii henkeä, ettei kristityillä tulisi olla oikeutta päättää vapaasti itse, mitä omissa tiloissaan haluavat säilyttää.
Olisiko ennakkotapaus sillä, että ulkopuolisille ja medialle halutaan oikeutta päättää siitä, mitä kirkkosalissa ja muissa tiloissa saa pitää, ei saa pitää ja on pidettävä. Maallistuneet ovat jo onnistuneet riisumaan kristillisyyteen viittaavat aiheet kouluista. Onko nyt kirkkojen ja seurakuntatilojen vuoro?
Jos ulkopuoliset päästetään median myötävaikuttaessa mestaroimaan kristilliseen kuvastoon liittyviä symboleja ja taidetta kristittyjen omissa tiloissa, ollaan siirrytty tielle, minkä päässä kuvaa ristiinnaulitusta Jeesuksesta vaaditaan poistettavaksi liian väkivaltaisena kuvastona lapsille. En yllättyisi, jos maallistetulle ja harhaoppiin hurahtaneelle Suomen Evankelis-luterilaiselle kirkolle tämäkin sopisi.
✝️ ✝️
_ _
https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000009685349.html
Sen mitä olen Ugin paikallisessa keskustelussa seurannut, teosten poistamisesta älähti joukko seurakuntalaisia. Jotka oman ilmoituksensa mukaan ovat nyt entisiä seurakuntalaisia. Mutta joka tapauksessa se meteli nousi seurakunnan sisältä ja seurakuntalaisten joukosta, ei ulkopuolisten toimesta.
Ilmoita asiaton viesti
Niin se pitääkin olla, että kristityt keskustelevat ja päättävät. Ei heidän tarvitse, eikä pidä tehdä tiliä uskonnostaan taiteilijoille, medialle tai epätietoisuudessa eläville.
On vaarallista, jos poliitikot päästetään vaikuttamaan median prosesseihin ja sananvapauteen. On vaarallista, jos media työntyy ulkopuolelta uskonnollisen yhteisön sisäiseen toimintaan vaikuttamaan. Kyse on silloin uskonnonvapauteen puuttumisesta. Kristinuskoon kiinteästi kuuluu kristillinen sanoma, kuten armo, ilo ja yhteys, joten sitä kuuluu korostaa, eikä asiaa saa käsitellä yhteiskuntapoliittisena juupas-eipäs-kysymyksenä, kuten HS nyt jutussa asiaa käsittelee.
Ilmoita asiaton viesti