Lintulaskenta

Joskus nuorena pidimme veljeni kanssa vuosikausia kirjanpitoa,milloin muuttolinnut saapuivat maillemme. Maiksi silloin riitti se,mitä poikanen kevällä mopolla ajoi…

Nyt viisikymmentä vuotta myöhemmin olen auttanut väärtiäni kylvöntöissä jo muutamana vuonna. Aamulla seitsemän uutisten jälkeen radiosta kuului taas kerran vain omituista höpinää,kun virkaa tekevät yrittivät olla vitsikkäitä. Löytyihän sekin nappi,mistä radion sai äänettömäksi.

Kun äestäessä ei juurikaan  voi herkutella lintujen äänillä,niin yritin laittaa mieleeni ne linnut,joita näin päivän varrella.

Aamu alkoi seitsemältä karjatilan pihalta,hakiessani työkoneen, jossa kymmenet niin haara-kuin räystäspääskyt tuijailivat itikoiden perässä.  Siirryin jokirantaan työntouhuun. Aamu oli suhteellisen hiljainen  lintujen suhteen. Kolme töyhtöhyyppäparia paimensi jälkeläisiään. Kun riuttalintuja ei juurikaan ollut,niin oli helppoa väistää ne pienimmätkin.  Heinäsorsapari torui,kun tulin liian liki heidän palstaansa. Samoin telkkä (uros)uiskenteli joessa. Naurulokkeja ei ollut sataakaan,ja naakkojakin vain kymmenkunta. Kymmenkunta kottaraista haki myös osansa pellon antimista. Ja muutama varis.

Iltapäivällä siirryin kilometrin ylemmäs saman joen varrelle. Tilanne oli muuttunut totaalisesti. Sadat naurulokit tuijailivat kuin viimeistä päivää traktorin ympärillä.Kymmenpäiset naakkaparvet lentelivät ilman päämäärää,ja töyhtöhyypät yrittivät puolustaa jälkikasvuaan tuon kaiken keskellä. Mukaan oli ajautunut riuttalinnuista myös variksia.      Muista linnuista jäi mieleeni luonnollisesti kuovi,tuo peltoaukioiden asukas. Muutama kurki,kuin myös pelloilla pesivä joutsen tuli huomioitua. Västäräkki,myös keltaisena,leivonen, keltasirkkuja, kottaraiset vakiokokoonpanosta.  kuin myös ”rantasipit”,joita en tunne.

Harvinaisempina voisi  mainita punajalkaviklo,ja meriharakka. Tuota meriharakkaa en ennen ole havainnut näin kaukana (70 km)sisämaassa.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu