Satavuotispainajainen

Viisi vuotta sitten mietin mitä kaikkea hienoa pöhinää maassa olisikaan itsenäisyyden juhlavuonna. Tuolloin en vielä ymmärtänyt että valtio voisi olla niin köyhä (henkisesti) ettei mitään ideaa, kokoavaa teemaa löydy. Näyttää siltä että "juhliminen" on hajautettu yksittäisille suomalaisille? — No, yritin sitten omilla vapauksillani ja vahvuuksillani "tehdä muutosta" (make a difference).

Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra on julkistanut kilpailun jonkin satavuotisen Suomen ongelman ratkaisemiseksi. Täksi ongelmaksi seuloitui "kaikkien osaaminen käyttöön": on etsittävä ratkaisuja osaamisen parempaan tunnistamiseen ja hyödyntämiseen. Kunkin ratkaisua ehdottavan ryhmän on alkuun nimettävä kolmihenkinen "johtoryhmä" nyt, helmikuun 13. päivään mennessä, ja valmista pitää olla itsenäisyyspäivään mennessä. Hankkeen toteuttamiseen luvataan miljoona euroa.

No tässäpä korkean profiilin mahdollisuus tehdä "kulttuurista elämänenergiaa" näkyväksi!

Seuraavassa on sitten osa tämän innoittamana lähettämästäni sähköpostista:

… Näkemys osaamisesta on nykyisellään sidottu formaaliin kirjaviisauteen, informaatioksi nimettyyn kohinaan, ja nyt maailmaan konstruoidaan tällaisia rakenteita jotka eivät oikeasti "pyöri".  … Oma ajatukseni perustuu (omaan keppihevoseeni!) mentaalivitalismiin: nyt kun "oikea" työ on kortilla, täytyy nähdä arvo "merkitysten generoinnissa", ja ennen kaikkea tälle pitää luoda kestävä teoria. Mekanistiselle tieteelle täytyy luoda vaihtoehtoinen luonnonfilosofinen "megaparadigma"!

Tässäpä olisi riittävän kunnianhimoinen haaste uusien vapauksiensa kanssa kipuilevalle tuhatvuotiselle suomalaisuudelle, satavuotiselle Suomelle! Tavoitteena ei olisi kansallismielisyys vaan kansallisylpeys, niin että aina ei enää tarvitsisi pohtia "mitä ne ajattelee meistä". Tällainen vitaalinen "kaikkien osaaminen" pitäisi sisällään esimerkiksi lastenkasvatuksen: pitäisi nähdä arvo sellaisella jolla ei ole hintaa. Kyse ei ole "tiedosta", vaan alhaalta päin pulppuavasta merkityksiä synnyttävästä osaamisesta; kyseessä olisi jonkinlainen toimijuuden teorian laajennos.

Toive on, että yksikin kipinä riittää, yksi perustavanlaatuinen oivallus, virtauksen synty — voi olla että syrjäytymisen kierteen tilalla voi myöhemmin emergoitua terve omanarvontunto. Kuvittele, että kaikki esi-isäsi olivat olemassa, jotta sinä olisit olemassa! — Konkreettisena toimenpide-ehdotuksena olisi uusi opintokokonaisuus peruskouluun, joka yhdistäisi hajanaiset oppiaineet; se olisi poikkitieteellis-holistinen ja esimerkkipohjainen (siis "ongelmalähtöinen"):

  • äidinkieli (suomi): kuinka pelkkä kieli voi "käynnistää tarinapuolen
  • historia: suomalaisuus edelleen "mahdollisina tarinoina"
  • filosofia: ajatushistoria tarinoiden kehyksenä
  • musiikki: elävät tarinat, niin kuin edellisessä postauksessa
  • matematiikka: tarinoiden "vapausasteteoria", niin kuin seuraavassa …
  • … ja myös uskonto: duaalisten vaihtoehtotarinoiden konkreettinen mahdollisuus.

Heitin täkyni kolmelle erilaiselle porukalle:

  1. "tiedemiesryhmä", uskottavuutta tuomassa erilaiset professorit,
  2. "insinööriryhmä", mukana nerokkaimmat tuntemani tutkijat, ja
  3. "filosofiryhmä", jossa ennakkoluulottomimmat ajattelijat.

Hankehan olisi varsin kunnianhimoinen, omituisuudessaan perisuomalais-duudsonilainen; silti en osannnut odottaa niin täyttä hiljaisuutta. Nykyisin kai tehdään "kärpästen tiedettä", jossa kaikki lentävät parvessa, miettimättä ja hajun ohjaamina, kun (Eino Leinon sanoin) olisi "vuori noustava vapaus". —  Ainoat asialliset vastaukset sain "filosofiryhmästä" … mutta nekin olivat kovin pessimistisiä. — Seuraava viesti tuli Seppo Oikkoselta:

… Mitään tolkkuahan tuohon totaaliseen tolkuttomuuteen ei tulla samaan, joten yks lysti millä ja miten itseään intouttavat ja innovoivat … En koskaan lakkaa inhoamasta näiden hymypoikien ja -tyttöjen ja narsistista itseidentiteettiä kannattelevan markkinamaailman loputonta "retorisen inspiraation demonia" (Durkheim) … Ja ajattelu lähtee täydellisen typeristä lähtökohdista, ja joojoojoo tottakai "perusteluja" manataan koska ei sitä ilman paksuja käsitesuksia vetten päällä hiihdetä … Miljoona ei auta ketään ajattelemaan yhtään paremmin, ja se on aika yksinäistä hommaa tämä ajatteleminen … Omasta puolestani olen alkanut ottaa asiat siltä kannalta että antaa olla — ei oikein houkuta astua enää näihin jatkuvasti sameneviin vesiin, keskelle "käyttämättömiä resursseja" ja muuta innovaatiosaastaa … ei tämä enää ole minun maani, pitäkööt hyvänään nämä kaikki ah niin hyvät ihmiset … Yhä vähemmän uskon järjen voittoon, tai oikeastaan en ollenkaan … mutta sinulle kirjoittelen mielelläni joskus vielä enemmän ja varsinkin jos on jotain positiivisempaa sanottavaa …

Tiedemaailman responssin puutteesta päätellen en näköjään enää ole olemassa (Descartesia mukaillen ajattelen siis en ole olemassa)! — Mutta yksikin valo riittää valaisemaan pimeyden. Lisäksi Seppo, viisaana miehenä, opetti myös millä asenteella reaalimaailman iskut kannattaa ottaa vastaan …

Niin kävi, että tästä hankkeesta tuli nemesis postmoderniin tyyliin, kai tyypillisesti näin järjen jälkeiselle ajalle. Kuten Toni Wirtanen laulussaan sanoo, suurimmat kauhut ovat toiveiden peilikuvia. — Riku "räyhähenki" Rantala tullee nimittäin putsaamaan pöydän, hän on irvokas Suomen nykytilan symboli.

Voi kuinka voi olla sokea, kuinka läpinäkyvä kilpailun tarkoitus on, ja kuinka täysin tämä kilpailu onkin jo taputeltu! — Rantalan "Startup Refugees" -hanke on kuin vastaus rukouksiin kilpailun järjestäjiltä: siinähän "ratkaistaan" tämän hetken suurin ongelma, pakolaisten kotouttaminen ja työllistäminen, ja asian hoitaa julkkis! Mukana on nimellisesti satoja yrityksiä, ja jopa Sitra itse tukijana! Ja kaikki kaarnavene-julkisuus vain varmistaa asian. — Varsinainen symboli kymmenvuotiselle (henkiselle) lamalle, yksivuotiselle paniikin kaaokselle!

Filosofian historiassa on siirrytty taas askel, syvemmälle hetteikköön … tämä on mainio esimerkki "käänteisestä Humen giljotiinista": koska kaikki maahantulijat ovat huippuosaajia (moraalinen oletus), nyt on vain löydettävä tämä osaamisen ala (maailma on muokattava oletuksen mukaiseksi)!

0
heikkihyotyniemi
Jyväskylä

Heikki, versio 2: Suvaitsevampi, viisaampi ... ainakin vähän vanhempi ja paljon reikäpäisempi.

-- Niinpä on vaatteet kuin aatteetkin: sinisiä, ja löysiä. Jo ennen sitä menneisyyden Sinistä tulevaisuutta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu