"Elämän suurimmat arvoitukset"

Näitä ovat ihmiskunnan älyköt pohtineet ammoisista ajoista lähtien. Mitä vastaa nykytiede?

Näin aloittaa tuore Tiede-lehti 2/2017 artikkelinsa. Ja — yllätys yllätys — lehti myöntää, että Tieteen kiinnostavimmat kysymykset ovat metafysiikkaa. Niinpä tartuin lehteen poikkeuksellisen kiinnostuneena.

Mutta voi. Tieteen tavoite totuuden kiistattomuudesta näyttää johtaneen siihen, että se on konvergoitunut pisteeksi: mistä kaikki tiedemiehet voivat olla yhtä mieltä (ja se ei ole paljoa). Tämä piste on sitten niin jämäkästi paikallaan, että se ei värähdäkään — mutta samalla se on menettänyt kykynsä välittää liikettä. Näin se on vajonnut historiattomaan merkityksettömyyteen, jolloin informaatio on pelkkää kohinaa. Kaiken uljaan ajatushistorian jälkeen on kuin maailmanhenki olisi vajonnut dementiaan.

Tiedeuraa suunnitteleville aktiivisille mielille haluttaisi sanoa: paetkaa kun vielä voitte! — Järjen eksploosio on muuttunut mielen imploosioksi, hengen romahdukseksi. Kohta koko helvetinkone sanoo "mup" ja häviää (maailmankuvan rakentamisen kannalta) tarpeettomana olemasta. Ääriobjektivismi on muljahtanut äärisubjektivismiksi: nimittäin postmoderni tiede voi näköjään relativismissaan sanoa että "jokainen tietää itse parhaiten" (ks. alla).

Seuraavassa on Tieteen (Tiede-lehden) Auktorisoidut Kysymykset, ja tieteen viimeinen sana (VV = Virallinen Vastaus) näihin; lisäksi mukana on enformaatioteoreettis-mentaalivitalistinen yritys koota ymmärryksen pirstaleet. — Siinäpä tuo pönöttää kuin pingviini, tiede — entä jos tälläkään keisaripingviinillä ei ole vaatteita?

 

1. Mistä tietää olevansa olemassa? — VV: Ei mistään, vaikka tunne on vankka.

Ajattelen, siis pyörre, energianvirtauksen dynaaminen hahmo on. — Vain seitsemän kysymystä, silti varaa tuhlailuun: seuraava kysymys on olennaisesti sama?

2. Mitä on tietoisuus? — VV: Toisille osa kaikkeutta, toisille vain kangastusta.

Yleisesti se on hallintaa ja tajua alemman tason virtauksista; se on monitasoinen emergentti ilmiö, alimmalla tasolla kivun tunne, ylimmällä tasolla angsti.

3. Mikä on elämän tarkoitus? — VV: Jokainen tietää parhaan vastauksen itse

Yksilö voi pyrkiä kestävään olemassaoloon yhteisössä, saamaan aikaan vaikutuksen "elämänenergian kenttään"; voi pyrkiä aiheuttamaan aallon ajan virtaan.  

 

4. Mistä hyvä ja paha tulevat? — VV: Kumpaakin tuottaa neutraali luonnonvalinta.

Energia voi olla ihmisen kannalta "hyvää" tai "pahaa" — suhtautumisen asioihin määrää "käyttöjärjestelmä", kulttuurin moraalinen koodisto.

5. Onko meillä vapaa tahto? — VV: Tekomme saattavat ratketa autopilotilla. (mitä h*lvettiä?)

Pitkällä tähtäimellä optimoimme — järjetön on hullua. Mutta omien vapausasteiden suunnassa ei ennalta-asetettuja valmiita kriteereitä ole.

6. Mistä todellisuus koostuu? — VV: Paraskin teoria jää tämän edessä mykäksi

Jassoo. No mikä tahansa on parempi selitys kuin tuo. — Sanotaan nyt vaikka, että tanssivista kaksiloista, dynaamisista attraktoreista ympäristössään.

7. Onko Jumala olemassa? — VV: Argumentit puolesta ja vastaan jäävät omaan arvoonsa

Maailmanhenki on olemassa. Ja mitä pidemmälle tämä henki kehittyy, sitä enemmän sille alkaa kehittyä psykopatologista persoonaa (tästä myöhemmin).

 

Aika erikoista, että "elämän suurimpiin arvoituksiin" ei kuulukaan kysymys siitä mitä on elämä. Tämä on perustavanlaatuinen "metametafyysinen" kysymys, ainoa minkä vastaus ei olekaan "päätepiste itsessään" vaan prosessin synty, erityisen hedelmällinen koska tämä vastaus johtaa uudenlaiseen näkökulmaan kaikesta luonnosta. Tämän vastauksen jälkeen kaikki pysähtynyt on kuollutta.

— No, kuten joku tiedemies on puuskahtanut: ajattelen, olen siis eläkkeellä.

 

0
heikkihyotyniemi
Jyväskylä

Heikki, versio 2: Suvaitsevampi, viisaampi ... ainakin vähän vanhempi ja paljon reikäpäisempi.

-- Niinpä on vaatteet kuin aatteetkin: sinisiä, ja löysiä. Jo ennen sitä menneisyyden Sinistä tulevaisuutta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu