Voiman vasen ja oikea puoli

Missä olit silloin kun kaksoistornit romahtivat? Itse olin Kuplassa matkalla pitämästä luentoja Oulussa, niin, muistan sen hyvin. — No missä olit viikko sitten, kun poliittiset mannerlaatat järisivät? Itse olin tietenkin Jyväskylässä, tapahtumien keskipisteessä (tosin kotona). Huijui, melkein historiaa tekemässä …

 

Hätkähdyttävät tapahtumat piirtyvät kestävästi mieleen, mutta vain omaan, subjektiiviseen mieleen. Jos pyritään kuitenkin intersubjektiivisuuteen, "mielten väliseen mieleen", täytyy kyetä palauttamaan tunnelmia — ei pelkkiä kokemuksia, vaan kokonaisvaltaisia elämyksiä, sydämentykytyksiä ja adrenaliinia. Vaikkapa yksittäinen tuttu sana voi laukaista prosessin, päästää pyörteen ytimeen, jolloin aika pysähtyy ja tuolloinen hetki palaa elävänä mieleen; voidaan saavuttaa hetkellisyyden oivallus. Kun yksittäinen kokemus on vain piste mentaalisessa aika-avaruudessa, elämys on osa elämän virtaa aikatason jatkumoineen.

Jos tilanteesta halutaan elää muutakin kuin lyhyt välähdys, täytyy käynnistää dialektiikkapumppu. Kun erilaiset subjektiiviset tulkinnat laitetaan vastakkain, kokonaisuus voi täydentyä tarinaksi. Mihin suuntaan tällainen mielensisäinen tarina lähtee keriytymään — siihen voi antaa erilaisia sytykkeitä …

Oheisessa kuvassa on esitetty kaksi asioiden hahmotuksen dialektista ääripäätä: suomalais-anglosaksinen Ei-No, ja ruotsalais-venäläinen (?) Jo-Da. Edellinen näistä ei kaivanne esittelyjä, mutta kukapa on tuo Jo-Da? — Kun Ei-No parhaimmillaan kuvaa suomalaista melankolista runollisuutta, Jo-Da edustaa hektistä maailmojan myllerrystä:

Luuletko, että Jo-Da lopettaa opettamisen, vain koska oppilas on vastahakoinen? Jo-Da opettaja on. Jo-Da opettaa, kuten juopot juovat ja tappajat tappavat.

Tämänhetkiset tuntemukseni, kun arvot on viety pohjalle, kun "rehelliseksi tunnettu" Orpo kirkkain silmin kauppaa arvoja kuin arpoja markkinoilla, parhaiten tosiaan voidaan kuvata Tähtien sodan kuvastolla. Imperiumi on tehnyt vastaiskunsa.
 

  Orpo piru kaikki ostaa           (Anakin Skywalker, hyvis jota Voima alkoi houkuttaa liikaa)
  markkinoille arvot nostaa
  Myhäillen ja ongelmitta
  rahahan on arvon mitta.

  Soini sitten myy ja myy         (Hutt Jabba, rosvopäällikkö)
  sanansakin Piggy Myy
  Kaiken kalliin maailma vei
  hillotolppaa sentään ei.

  Halla-aho potin kerää            (Darth Sidious, Pimeän Puolen keisari)
  kaiken pelaamisen perään
  Raikkautta janoamme
  ukkosta kai odotamme …

— Hei joku Maikkari tai muu, tässäpä olisi formaatti vapaasti käytettävissä: itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi voisi aloittaa vuosittaisen ohjelmasarjan jonkinlaisen "vitaalikronikan" koostamiseksi, historian tekemiseksi eläväksi, suomalaisen kulttuurin kestävimpiä ideoita soveltaen. Kyseessä olisi (kiinnostavuden lisäämiseksi!) kilpalaulannan tyylinen cup-kilpailu, jossa kilpailija kerrallaan lausutaan "suohon"; kansa äänestää voittajan, ja häviäjät tarjoavat "uuden vaihtoehdon". Kukapa parhaiten saa sanoihin vangituksi ajan sykkeen, heimonsa hengen? — Pelkän mustavalkoisen historiankirjoituksen sijaan menneeseen tulisi väriä ja värinää!

 

0
heikkihyotyniemi
Jyväskylä

Heikki, versio 2: Suvaitsevampi, viisaampi ... ainakin vähän vanhempi ja paljon reikäpäisempi.

-- Niinpä on vaatteet kuin aatteetkin: sinisiä, ja löysiä. Jo ennen sitä menneisyyden Sinistä tulevaisuutta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu