Matka halki Viron

... ja näin Suomessa!

Ajoimme bussilla eilen Latviasta Viron läpi kotiin. Viron matkalla opimme paljon uutta ja yllättävää. Tiesittekö, että Viron viralliset kielet ovat viro ja venäjä? Virolaisilla on pakollinen venäjä alakoulussa, yläkoulussa, ammattikoulussa, lukiossa, ammattikorkeakouluissa ja yliopistoissa. Virolainen ei voi saada mitään korkeakoulututkintoa ilman virkamiespakkovenäjän suorittamista.
Venäjä on kuulemma suuri sivistyskieli ja virolaisilla on pitkä yhteinen historia Venäjän kanssa. Venäjä on myös tärkeä kauppakumppani, joten on  hyvä osata venäjää, sillä se lisää työllistymismahdollisuuksia.

Mielenkiintoista oli kuulla, että venäjänkielinen Narva Vilpertti Tukalas-instituutti  yhdessä Tarton ja Tallinnan yliopistojen kanssa tutki (2014) virolaisten suhtautumista venäjän kieleen ja venäläisvähemmistöön. Sen mukaan 74 % virolaisista haluaan venäjän kielen vapaaehtoiseksi, 62 % pitää hyödyllisempänä jonkin muun kielen kuin venäjän opiskelua koulussa, 58 % mielestä venäläisvähemmistöllä on liikaa vaikutusvaltaa Virossa, 53 % mielestä valtio ja kunnat käyttävät liikaa rahaa venäjään ja 50 % mielestä vironvenäläiset ovat etuoikeutettu ryhmä Virossa, jne.
Viron hallitus ja riigikoku jatkavat kuitenkin jääräpäisesti pakkovenäjän lisäämistä ja ylioppilastutkintoon on uudelleen tulossa pakollinen venäjän koe kuten oli neuvostoaikanakin.

Ironiaa vai parodia vaiko tragedia?

heikkitala

http://calameo.com/heikkitala

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu