Museo elää leikkien Lapualla

Ränkimäen talomuseon kuljetaan porttiladon kautta

Lapualla Ränkimäen talomuseolla on kesäisin leikitty niin sanottuja perinneleikkejä jo lähes kaksi vuosikymmenentä.  Tapahtuma kestää  vuosittain kahden viikon ajan heinäkuussa: arkipäivisin kello 12-14  pihalla vilistää noin sata lasta leikkimässä ohjaajiensa  kanssa.  

Tällä tapahtumalla on monta postiivista vaikutusta. Ensimmäiseksi näin  arkkitehtuurin ja kulttuuriympäristön puolestapuhujana ajattelen kulttuuria kokonaisuudessaan: tässä opitaan rakennusten ja elämisen historiasta leikkien ja museo tulee eläväksi ja tutuksi niin lapsille kuin heidän vanhemmilleenkin. Museoiden pitää ”ansaita paikkansa” nykyajan laskelmoivassa ilmapiirissä, eikä niitä enää nähdä missään pelkkinä vanhojen esineiden varastoina.  Erittäin hyvänä pidämme Lapua-seurassa sitä, että museolla nykyajan lapsilla on mahdollisuus huutaa ja ”elämöidäkin” leikkien ja liikkuen, myös, heidän jotka eivät ole  varsinaisesti  urheilusta liikunnan riemua tottuneet hakemaan. Nykyajan leikit ovat usein kovin staattisia, eikä leikkiperinne näytä  enää liikuttavan koulun pihoillakaan entiseen malliin.

Kun itse muutin ns.työn perässä Lapualle  kolme vuosikymmentä sitten, pyöräilin heti uteliaana pikku tyttäreni kanssa katsomaan, millainen paikkakunnan ainoa museo oikein on, tuolloinhan ei velä ollut olemassa Kulttuurikeskus Vanhaa Paukkua monine museoineen. Ei ollut silloin eloa pihalla eikä oikein toimintaa muutenkaan, mutta sitten alkoi tapahtua kun Lapua-seuran puheenjohtajaksi tuli kyläaktiivi Jonna Ikola Poutusta. Ensimmäisinä kesinä hänen tyttärensä kavereineen ohjasi leikkijöitä. Tänä kesänä olen tavannut  tuon  tyttären lapsineen  monien muiden tuttujen lisäksii museon pihalla leikkimässä.   Vähitellen toiminta laajeni, niin että tosiaan noin sata lasta ja muutama kymmen aikuista museolla tänäänkin oli leikkimässä.

Perinneleikien ohjaajaksi on joka vuosi enenmmän tulijoita kuin ottaa voidaan, ja kahden viikon työstä saa hienoa kokemusta ja palkkaakin. Lapsille tapahtuma on ilmainen. Lapua-seura ry ylläpitää museota ja hankkiin varoja rakennusten korjaamiseen ja myös perinneleikkien järjestämiseen. Avustusta ovat antanee Lapua-säätiön lisäksi myös Lapuan kaupunki sekä tänä vuonna ovat monet lapualaiset (muutkin, käyhän täällä leikkijöitä kauempaakin) voineet ns.haastekeräyksen kautta lahjoittaa halauamansa summan  perinneleikkien järjestämiseen tilille FI46 47470010 108041. 

 

 

 

 

HelenaMarjaTervinen

Olen ympäristöä kameran linssin läpi tarkasteleva arkkitehti. Olen enimmäkseen työskennellyt yhdyskuntasuunnittelijana ja väittelin tekniikan tohtoriksi 2006. Nykyisin olen osittain opettajana Aalto-yliopistossa, osittain vapaa tutkija ja kirjoittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu