Charlesin kruunajaismessu 6.5.2023

Kuningas Charles eli Kaarle III kruunattiin virallisesti Lontoossa lauantaina 6.5.2023 ja sunnuntaina myös Helsingissä anglikaaninen kirkko järjesti kruunajaismessun sunnuntaina 7.5.2023 Mikael Agrcolan kirkossa. Tämä oli hieno tapahtuma. Viime syksynä muistettiin hienosti myös 70 vuotta hallinnutta kuningatar Elisabetia muistomessulla ja kirkkoväelle avoinna olleelle muistokirjalla.

Messu pidettiin luonnollisesti englanniksi, lopuksi laulettiin sekä God Save The King että Maamme Laulu. Kryptassa oli tämän jälkeen lounas, kirkkoherra Tuomas Mäkipää piti puheen ja englantilaiset esittivät muutaman hengen ryhmässä perinteisiä lauluja. Oli myös tietovisa kuninkaallisista.

Charlesin edeltäjä, äitinsä Elisabet II oli monen esikuva, hillitty mutta samalla määrätietoinen rouva joka omistautui maansa edustamiselle myrskyistenkin vuosikymmenten aikana.  Elisabet nimitti 15 brittipääministeriä ja tapasi Kekkosesta lähtien myös kaikki Suomen presidentit. Philip kävi myös mukana värikkäällä Suomen vierailulla vuonna 1976, jolloin kuningatar kieltäytyi metsurin saappaista ja kypärästä sekä Koskenkorvasta. Kekkonen metsätyömiehen poikana ymmärsi näiden kaikkien päälle huomattavasti englantilaisia vieraitaan paremmin 🙂

Myrskyjä oli niin maailmanpolitiikassa kuin kuningasperheen sisälläkin. Kuningatar näki koko kylmän sodan alkamisen ja päättymisen monine sotineen, vieraili ensimmäisena monarkkina Irlannissa ja kohotti maansa profiilia paljon kansainvälisesti vaikka entinen suurvalta-aika olikin jo hävinnyt. Kuningatar näki traagisen prinsessa Dianan menehtymisen, koronapandemian sekä pojanpojan Harryn irtioton kuningashuoneesta vielä viimeisinä vuosinaan.

Kukaan ei pysty olemaan Elisabetin veroinen, mutta Charlesilla on hyvä mahdollisuus edistää niitä hyveitä joita on ajanut koko ns harjoitteluaikansa Walesin pitkäaikaisimpana prinssinä. Ympäristönsuojelua ja nuorten hyvinvoinnin parantamista.

Henri Korhonen 7.5.2023

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu