Suomi Naton jäseneksi 4.4.2023

Tämä päivä oli historiallisen tärkeä, kun Suomesta tuli lopulta vaiherikkaan vuoden jälkeen Pohjois-Atlantin puolustusliiton Naton täysjäsen. Unkari ja Turkki pelasivat omia pelejään ja nämä valitettavasti jatkuvat edelleen Ruotsin osalta. Sotaharjoitukset Naton jäsenmaiden, erityisesti Yhdysvaltain ja Englannin kanssa ovat aktivoituneet vahvasti viimeisen vuoden aikana jo ennen jäsenyyden vahvistumista. Maanpuolustus on noussut ennätyksellisen aktiiviseen ja merkittävään rooliin myös vapaaehtoisen maanpuolustustyön ja käskettyjen kertausharjoitusten muodossa.

Aiemmin ei ole näkynyt esimerkiksi Bradley-rynnäkköpanssarivaunuja rekkojen kyydissä kolmostiellä ajellessa. Ruotsin saaminen mukaan on erittäin tärkeää, koska sukellusvenelaivasto on erittäin tärkeä voimavara länsinaapurilla ja vedenalainen valvonta Pohjoismaissa on keskeisen tärkeää nykypäivänä. Venäjä näytti Nord Stream putken räjäytyksellä, kuinka absurdeihin, järjettömiin ja tuhoisiin yllätysiskuihin se valitettavasti pystyy ja veden alla näitä on juuri kaikkein helpointa tehdä, koska näitä hybridi-iskuja on kaikkein vaikeinta pystyä todistamaan aukottomasti jälkeenpäin.

Silti pitää muistaa, että valitettavasti Putinin aloittama mieletön sota Ukrainassa jatkuu edelleen ja myös Itämeren tilanne on kiristynyt niin merellä kuin ilmassa. Nato-jäsenyys ei ole mikään nopea ihmelääke sodan lopettamiseen, mutta tärkeä signaali Pohjoismaiden ja koko Euroopan turvallisuusarkkitehtuurin kehittymisen muodossa.

Henri Korhonen 4.4.2023

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu