Klapit – ja oman työn arvo

Sattui silmään netissä klapikuorman myynti-ilmoitus. Peräkärryllinen, ilmoituksen mukaan 2,7 heittomotin kokoinen erä oli tarjolla hintaan 300€.

Näiden klapien hinta (ilman kärryä) 300€

Kun käytetään muuntokerrointa 1:2,5, vastaa 2,7 heittokuutiota 1,08 kiinteää m3, joten tuon erän kiintokuutiohinta oli 278€ (300/1,08).

Runsaat pari vuotta sitten – siis ennen kuin nykyisestä energiakriisistä oli mitään tietoa – ostin polttopuiksi perävaunurekallisen järeitä, 3 metrin pituisia koivupropseja ja -tukkeja (suurimman halkaisija 47 sm). Myyjän mukaan kuorma vastasi 48 kiintomottia, josta maksoin 1.800€ (alv 24%).

Tässä vasta vajaa puolet

Alussa mainitun henkilöauton peräkärryllisen hinnottelulla minun rekallisen arvoksi tulee täten (48×278=) 13.344€. Hintaero hyväkseni näin 11.544€.

No joo, tässä verrataan toki puolivalmisteen hintaa valmiiseen tuotteeseen, sillä pilkkominenhan oli vielä tekemättä.

Tuo erotus 11.544€ vastaa siis niin sanottua oman työn arvoa – mutta puhtaana käteen.

Minkä arvoinen oli siis oma työ? Ja mitä se piti sisällään?

Kolmemetriset tukit pätkittiin 10 palaan ennen halkaisua

Jokainen kolmen metrin pituinen propsi/tukki piti ensiksi pätkiä moottorisahalla kymmeneen 30 sentin pölliksi, jotka sitten pilkottiin sopivan kokoiseksi sähköisellä klapikoneella. Muutamat tukit olivat niin järeitä, että ne katkottiin metrin pituisiksi ja halkaistiin traktorin voimalla pyöritettävällä hydraulikoneella, minkä jälkeen ne sirklattiin 30 senttisiksi ennen klapikoneeseen laittoa.

Pilkomiseen käytin 7 tonnin konetta, jonka ostin 450 eurolla ja möin urakan valmistuttua 300 eurolla. Oman työni arvo väheni tämän johdosta sadallaviidelläkympillä 11.394 euroon.

Tämä klapikone oli hämmästyttävän tehokas, ja melkein äänetön

Aikaa työ vei 2 vuotta, mutta enhän minä sitä jatkuvasti tehnyt, vaan silloin kun ei ollut muita tärkeämpiä hommia, välillä oli yli kuukauden mittaisia taukoja ja koko lumisen talven työt seisoivat. Mutta eläkeläisellähän on tunnetusti aikaa. Pidin sitä hyötyliikuntana ja onneksi selkäkin kesti. Tunneissa työmäärää on jälkikäteen mahdoton arvioida kun en pitänyt kirjaa.

Kannattiko, sen voi jokainen arvioida omista lähtökohdistaan. Duunitori.fi kertoo metsurin keskipalkan vuonna 2020 olleen kuukaudessa 2.210€, joka jaettuna 150 tunnilla vastaisi n. 15€ tuntipalkkaa. En tiedä olisinko sellaisella korvauksella saanut palkattua pilkkeen tekijää tähän savottaan, mutta ”oman työni arvo” olisi riittänyt 760 työtuntiin (11.394/15), eli vajaaseen 21 työviikkoon (á 37 tuntia) = ammattilaisen palkkaamiseksi yli 5 kk ajaksi!

Mielestäni oli meikäläiselle kannattavaa hyötyliikuntaa, ja pitää vielä muistaa, että vertailumetsurille tuo 11.394€ olisi ollut bruttopalkka, ennen veroa!

Tukkipino on tässä kuvassa lyhentynyt jo 10 metrillä. Klikkaa kuvaa, niin suurenee.

Kuulen jo etukäteen, että joku protestoi laskutoimitukseni johdosta, sillä koko ”kannattavuuslaskelma” perustuu alussa mainittuun 278€ kuutiohintaan, joka saattaa olla liian korkea. Todellisuus on kuitenkin se, että tänä syksynä klapeista on pydetty tuollaisia hintoja, sillä moni kauppias myy jo ei-oota. Silti, tottakai tuo hinta on posketon.

Omalle työlleni pystyisin silti laskemaan kovempiakin arvoja. Motonetissa myydään klapeja 11 kilon laatikoissa 11,90 eurolla. Halkoliiteri.com kertoo koivukuution painoksi 410 kg (jos ymmärsin oikein), jolloin tuon laatikon (kiinto)kuutiohinnaksi tulisi 443€. Oman työni arvo olisi siis noussut jo  yli 19.000 euroon, ja siitä riittäisi jo mukavasti kohonneiden sähkölaskujen maksamiseen. Rahantuloa ei voi estää, mutta älkää kertoko verottajalle.

Lisäys: Koko ajan paranee. Hintoja vertailtaessa kannattaa huomioida, että omaan tilaukseeni sisältyi toimitus meidän pihallemme Etelä-Savon korvessa, muihin hintoihin ei (ja tuon kokoiset klapitoimitukset olisivat nousseet satoihin euroihin).

p.s. Älkää ottako laskelmiani liian vakavasti. Olen aikaisemmin kirjoittanut Puheenvuorojen puolelle, mutta halusin kokeilla myös Vapaavuoroa.

henrik-lindblom

Poliittisesti sitoutumaton, ankkurinsa nielaissut purjeveneellään maapallon 20 vuodessa kiertänyt juristi ja entinen yritysjohtaja. Ihmettelee nykyisin maailman menoa hyötyliikunnan parissa Saimaan rannalla - välillä kirjallisessakin muodossa. - Usein tahallisesti väärin ymmärretty.
Arvostan ihmisiä jotka etsivät totuutta, mutta varon niitä jotka kertovat löytäneensä sen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu