Puhuvan rummun maassa

Kiltti, lapsellinen, krisllisellä mustheella kirjotettu kirja kertoo lääkäristä, joka lähti Livingstonen jalanjäljille, Livingstonen innoittamana Afrikkaan lähetystyöhön ja taistelheen poppamiehiä ja taikauskoa vastaan.
Mulle oli vaikea lukea kirjaa, koska sävy oli hyvin kiltti ja yhtä aikaa epäkunnioittava ja alentuva, siis sokea alkuasukkaitten kulttuurille ja elämälle.
Kirjassa ei yhtään älytty, kuinka asioilla on historiansa ja myös alkuasukkaitten tavoissa ja menettelyissä.
Huh ja kuinka koko ajan koin ja näin sitä, miten itte suhtaudun Suomen hallitukseen tai Naton hommiin ja niitten sokkeutteen kansoja kohtaan. Siis samat asentteet ja uhrin osat kirjassa ja minun live-elämässä.
Mä kirjan luin, vaikka soli ehkä lapsille tarkotettu, en tiä. Ja sain nähä omia asentteita ja herkkyyksiäni. Tarpheesseen tuli, uskon niin.
Miksei se, tämä kirjan lääkäri, jättäny opetustaan siihen, ettei tartte pelätä, ei tartte uskoa poppamiehiä, joista ittekki näkkee, ettei niillä neuvvoilla hyvin käy. Sois riittänykko ois sanonu, usko silmiästi ja sillain antanu uutta voimaa alkuasukkaille löytää uusia keinoja ellää ja kukkoistaa.
Heips t. hilkkapien ja Puhuvan rummun maassa -kirjan arvio ja oma oikeassa olemiseni!
Puhuvan rummun maassa, M.H.Morril, Hämeenlinna 1954, Arvi A. Karisto Oy:n kirjapaino, 154 sivua
Vai sellainen kirja, mistäs se nyt sinne mökille lensi?
Ilmoita asiaton viesti
No siinä ei lue, mistä son tänne tullu. Täälähän on tuo vintti täynä vanhoja kirjoja. Ihan sieltä Karjalastaki evakkona raahanneet, mutta tämä on tuohreempi tappaus tämä kirja.
Ilmoita asiaton viesti
Se mitä kuvasit, kertoo vain ajan yleisestä tavasta suhtautua afrrikkalaiseen elämään. Sitä pidettiin pitkään alemmalla tasolla olevan sivistyneeseen maailmaan verrattuna. Sielä valkoinen mies oli herra ja näyttää monessa paikassa siellä vieläkin olevan.
Toki Keniasta sain sen kuvan, että siellä on kansalla itsetuntoa. Eivät kovin hevin anna valkoiselle valtaa, evätkä jää poljettaviksi. Tutusta tuli Kenia Airwaysin lentokapteeni, mutta vei aikaa ja voimia, että sen tittelin sai, vaikka Suomessa oli Finskin koneita lentänyt.
Ilmoita asiaton viesti
Niin just ihan totta, kiitos, asiallinen ja näkemyksellinen kommentti, kiintosia asioita. Ja arvaispa aina ittensäki ja antas arvon toiselekki tässäki ajassa!
Ilmoita asiaton viesti
Blogi on julkaistu 1.6.2016 mutta kommentoin silti. Vanhassa vara parempi, eli Jeesus-liike ei vaatinut ketään kääntymään ja otyamaan kastetta pakosta vaikka se oli suotavaa ja toivottua että ihmiset tulisivat rakkauden piiriin. Apostoli eli lähetyssaarnaajat olivat ihmisten kalastajia, he opettivat Jeesuksesta, Jumalasta ja ylösnousemuksesta sekä kastoivat vain ne jotka uskoivat. Lisäksi jo Paavali vaatii kirjeissään että muita ei saa loukata ja siksi heidän juhliaan ja kultturiaan tulee kunnioittaa eli suvaita. Toisin sanoine varhainen Jeesus-liike hyväksyi kulttuurisen ja uskonnollisen monimuotoisuuden paremmin kuin nykyinen kristinusko ja vieläpä tiedosti sen hyvin. Myös Jeesus-liike oli monimuotoinen ja riitainen tulkintojen noutopöytä. Mutta jotta kommentti ei olisi pelkkä teologinen katsaus niin kehut mukavasta kirja arviosta. Kitja vaikuttaa mielenkiintoiselta ja näyttää kuvaavansa oman aikansa arvoja ja asenteita.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos ja joo soli jännä lukukokemus, ärsytti ja sillain näin oman rajottunheisuuteni!
Tuosta uskontoasiasta sinänsä sie tiät paremmin, mulla on vain hento käsitys, mitä se lienee. Miehän en tajua uskontoja sinänsä enkä ossaa uskontoa, ihmettelen uskontunnustaski joka ikinen kertako päädyn kuuntehleen, mitä se oiken todistaa ja kelle!
Ilmoita asiaton viesti