Panu

 

PANU, kuvauksia kristinuskon ja pakanuuden lopputaistelusta Suomessa

Juhani Aho, Neljästoista painos, Porvoo Helsinki, WERNEER SÖDERSTRÖM OSAKEYHTIÖ, WSOY laakapino Porvoo 1948, 485 sivua

Panu on jotenki halki poikki pinhoon -tyylillä kirjotettu. Jotenki kuivasti ja kylmästi toteamalla asioita ja vaiheita. Juhani Aho kyllä kertoo vaikka papin rouvvan tuntoja ja oloja, mutta kovakourasesti ja raakamaisesti, siis kylmästi.

Koko kirja on kirjotettu luterialaisen näkemisen kautta. Jotenki ihan harmitti se yksoikonen kuvvaus ja pakanallisuueksi leimaaminen läpi kirjan. Puuttu kunnioitus ihmisten vakaumuksia, käsityksiä ja seitoja kohtaan.

No sen Jorman, siis kirjan Panun, sen ilmeisesti viimisen varsinaisen panulaisen Panun setän puuhheenvuorot oli ehkä inhimillisintä tekstiä. Jorma vetosi väinämöisseen tiettoon ja lauluihin.

Taas sanon, että tämäki vanha kirja kertoo tästäki päivästä! Jorma moitti Panua ahneeksi ja ettei mettänhengget eikä mikkään suojelijat halua ylenmääräsiä uhraamisia. Ja lopultahan paljastu seki, että Panu itteekkäästi otti ittelheen ja ihan lopuksi hältä kyltä viethiinki kaikki.

Ahneus ja vallanhimo vaivas Panua, ei niinkkään kansaa, net ois haluhneet vaan selvitä aina yhestä talvesta. Panu halus painia papin kans ja pappi oli sokea uskossaan hänki, huonosti kävi kaikile.

Niin ja kostosta Jorma varotti Panua. Jormalla oli objektiiviset ja hyväntahtoset ideat ja opit, mutta soli jo vanha eikä muutenkkaan ihmisillä ollu kykyä tajuta Jorman puhheitten päälle. Net halus suosia Panua.

Ihanaa oli se, että hyvät voimat ja oikeus toimi useassa kohassa, kuten Karin henkilöllisyys oli niin puhas ja hurmaava, vaikka hänen kohtalonsa kirjassa oli kurja, hyvä eikä paha ei saanu oiken palkkohjaan.

No tulipa luettua, ko olen luullu, että on joku aukko sivistyksessä, no höpö höpö, minussei taijja sivistystä olla eikä tartte olla, mutta että tuolla kirjalla ois joku tärkeä viesti tai oivallus, mutten tainu löytää sitä. Avuton esitys minun mielestä.

Heips kaikile ja mukavaa saepäivää! t. hilkkapien

hilkkalaronia

LION Maailman paras ja ainoa
Hilkka Anneli Laronia,
asunu 35 vuotta Oulun kaupungissa,
syntysin Tornionlaaksosta, Alatorniolta,
ensimmäisen polven Pöykkö,
toisen polven karjalainen Viipurista
ja kolmannen polven Vienan karjalainen,
kaikilla ihmisen oikeuksilla.

https://laronia.com/

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu