Episodi Orskissa

Olin kauan töissä Konela-Belarus Oy:ssä, joka maahantoi Neuvostoliitosta Belarus-traktoreita ja erilaisia maataloustyökoneita. Neuvostoliitossa matkailtiin varsin usein eri tasavalloissa valmistajatehtaille.

Eräänä vuonna matkustettiin Orskiin Venäjän etelärajalle. Lentokone jäi mieleen, kun se vaikutti räpyttelevän siipiään. Orsk sijaitsee Ural-joella, jossa sillalla on suuri tienviitta molempiin suuntiin ”Eurooppa” ”Aasia”

Aiemmista käynneistä oli jo käsitys, että sinänsä hämmästyttävän laadukkaat kippiperävaunut eivät ole tehtaan päätuotteita, kuten eivät olleetkaan.

Kippiperävaunutehtaan vieressä oli toinen suurempi tehdas, jonne sillä kertaa pääsimme. Tultiin suureen tehdashalliin, jossa keskellä seisoi suuri monipyöräinen ohjuksien kuljetusauto. Samoja autoja nähtiin punaisen torin paraateissa.

Saatiin kuulla pitkä esitelmä, kuinka Reaganin kanssa solmitun aseriisuntasopimuksen vuoksi autojen valmistus lopetetaan. Jäin ihmettelemään, miksi moinen esitelmä tavallisille suomalaisille ukoille?

Ajattelin, että neuvostoliittolaisessa epäluuloisessa ajatusmaailmassa meidät oli luokiteltu myös tiedustelumiehiksi, jotka varmaan raportoivat amerikkalaisille, ja siitä esitelmä.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Orsk

 

+1

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu