Maailman pahin viina
Minusta se on italialainen grappa.
Oltiin porukalla käymässä Lamborghini-traktoritehtaalla Italiassa. Illalla hotellissa tietenkin remuttiin, ja erään herran kanssa tuli sanomista työasioista. Leppyi nopeasti, ja sovinnon merkiksi tarjosi paukun.
Kulautin lasillisen kerralla naamaan, ja samalla tuntui, että polvet notkahtivat, sisuskalut palavat ja korvista nousee savua.
Elämäni ensimmäinen ja viimeinen grappa.
Makuasioista ei toki sovi kiistellä.
Useat viinat ovat ns. hyviä ollessaan pullossa – mutta muuttuvat pahaksi kun niitä aletaan väkisin juoda jotta tulisi hyvä olo?
Uskon noin…
Muisto Keijo Kullervo
Ilmoita asiaton viesti
Tais olla joku venäläinen paprikaviina joskus ysärillä. Maistui aivan metsälutikalta.
Ilmoita asiaton viesti
Huonoa viiniä ei kannata sellaisenaan säilyttää pitkään ja Italiassa grappa on yleisnimi sen takia tehtäville ”viinisäilyketisleille”, jotka ovat kaikki enemmän tai vähemmän pahoja, mutta periaatteessa niistä saisi brandyn tasoistakin. Silloin niitä tosin olisi tekemässä jo isompi tislaamo ja nimi tietysti brandy.
Ilmoita asiaton viesti
Italialainen grappa on todella herkullinen shotti tukevan illallisen jälkeen vahvan espresson kera. Opin nauttimaan siitä jo 70-luvun lopulla Italiassa asuessani.
Ensimaistamisella etovaa sen sijaan on kiinalainen riisiviina, mutta siitäkin oppii pitämään sopivassa porukassa kiinalaisen illallisen kera. Mutta vain Kiinassa, samaa fiilistä ei ole muualla tavoitettavissa.
Ilmoita asiaton viesti
En käsitä alkuunkaan, miten grappan kaltaista kitkerää tärpättiä voi pitää todella herkullisena shottina. Ajatuskin grappasta etoo.
Ilmoita asiaton viesti
Grappassa on rypäleinen maku, jopa aavistuksen verran makeahko verrattuna muihin tiukkoihin tislejuomiin. Olen varma, että jos maistaisit kiinalaista riisiviinaa, niin vaihtaisit mielelläsi grappaan. Tuo alempana mainittu Moutai on kuin Kainuun korvessa valmistettua ensi maistamalta.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ole paljoa kehumista kiinalaisessa Moutaissakaan. Sen haju on kuitenkin sen verran tuoksuisa, että avaamalla pullon korkin saa paskan ja kusen hajun ympäriltään häviämään.
Ilmoita asiaton viesti
Moutai on juuri riisiviinaa. Kaikkein arvostetuin merkki Kiinassa. Aiemmin vain keisarien juoma.
Ilmoita asiaton viesti
Minulle nimi Lamborghini on aina tuonut mieleen äkkirikastuneiden Rytsölän veljesten värikkäät, ylös avautuvilla ”siipiovilla” varustetut cruisailuautot. Onhan ne aika ”traktoreita”.
Grappahan on hyvää, kun sitä plöräyttää tilkan aamuespressoon. Näin siitä syntyy maistuva juoma, caffe corretto, etenkin aurinkoisella merenranterassilla nautittuna. Näin saadaan italialaisten eläkeläisvaarien päivä käyntiin. Siitä jatketaan toisella ja kolmannella, että päästään lounaspastalla ottamaan pari lasia punaviiniä ja sitten illalla pari brandya. Hyvin menee italialaisilla, mutta menköön…
p.s. Juha Kuikka oli jo käsitellyt grappan ihanuutta espresson kanssa, mutta iltajuomana.
Ilmoita asiaton viesti
Italiassa kylmiin syys- ja talviaamuihin kuuluu kuulemma il caffè coretto (korjattu kahvi) = espresso + grappa.
Minulla on grappasta vain ikävää sanottavaa. Meillä oli töissä saunaillan merkeissä nyyttikestit. Minulle oli jostain siunautunut kaunis viinapullo, jonka kyljessä luki Grappa tai jotain sellaista. Vein sen, kun ei muutakaan talossamme ollut enkä raskinnut viinakaupaankaan mennä. Kaikki muut viinat istujaisissa loppuivat, mutta grabbaa jäi lähes täysi pullo. Itse en sitä maistanut, mutta kenraali jaksoi muistuttaa asiasta vuosikaudet jälkeenpäin. Taisi mennä yksi ylennys ohi sillä kertaa grappan ansiosta.
Ilmoita asiaton viesti
Grappa on väkevistä viinoista yksi aromirikkaimmista laaduista. Se ei ole viljaan, riisiin tai perunaan pohjautuva, vaan rypäleisiin. Ihmettelen kuinka joku voisi pitää normivodkaa tai vaikkapa Koskenkorvaa maukkaampana. Syynä saattaa olla ensimmäisellä maistamiskerralla maun ero odotukseen verrattuna, kun kyseessä on hyvin väkevä viina.
Ilmoita asiaton viesti
Osallistun keskusteluun siteeraamalla Wikipediaa, koska en ikipäivänä ole siemaissutkaan grappaa.
”Italiassa grappaa käytetään pääasiallisesti jälkiruokajuomana. Sen tarkoituksena on ollut auttaa raskaan ruuan sulattamisessa. Grappaa voidaan lisätä myös espresso-kahviin, kun tehdään caffè correttoa, jota voidaan kyllä tehdä muistakin viinoista. Muunnelma tästä on amazza caffè eli ”kahvin tappaminen”: espresso juodaan ensin, ja sen perään tyhjennetään lasillinen grappaa.”
”Auttaa raskaan ruuan sulattamisessa” kuulostaa tekosyyltä tai suoranaiselta hätävalheelta. Jos kärsii ruuansulatusonglemista, kannattaisiko ehkä syödä kevyemmin?
https://fi.wikipedia.org/wiki/Grappa#/media/Tiedosto:A_glass_of_tasty_grappa.jpg
Ilmoita asiaton viesti
”..espresso juodaan ensin, ja sen perään tyhjennetään lasillinen grappaa”
Kuulostaa aika tiukalta dietiltä!
Ilmoita asiaton viesti