Matkalla Moskovaan

Itäkoneiden maahantuoja järjesti toisinaan koko henkilökunnalle vapaa-ajan matkoja Neuvostoliittoon.  Sillä kertaa oltiin illalla menossa junalla Moskovaan kansantalouden saavutusten näytettelyyn, lyhenteenä VDNH. Uteliaana menin viereiseen vaunuosastoon, jossa oli perinteinen suomalainen remusakki täysi vauhti päällä. Sinne meno oli virhe.

Juna pysähtyi Viipurissa, ja koko vaunuosasto potkaistiin pihalle. Muiden ukkojen kohtalosta en tiedä, mutta minä jouduin miliisiin. Harmaapäinen majuri ällistyi, kun aloin puhumaan tapahtumista sujuvaa venäjää. ”Kuinkas nyt, kun firman henkilökunta on menossa Moskovaan, minun piti toimia heille tulkkina ja olen kuitenkin täällä? Varmaan tulee potkut.”

Majuri alkoi vähättelemään, että kyllähän sinä tiedät, otat aamulla sähköjunan Leningradiin, ja lennät sieltä Moskovaan. Majuri pisti toimeksi, ja kärräsi minut hotelli Druzhbaan. Siellä ei mukamas ollut muita vapaita huoneita kuin huippukallis sviitti vaikka missään ei näkynyt ketään muita. Pakko oli koisia kalliisti. Aamulla puhelin soi, ja sama majuri paikalla. Hän kärräsi minut rautatieasemalle. Niin sitten köröttelin paikallisjunalla Leningradiin. Kuinka ollakaan, siellä oli vastassa siviilit päällä  sama mies, joka vaunuosaston tyhjensikin. Hänelle kaikki oli selvää. Hän vaimonsa kanssa kärräsi minut omalla autollaan lentoasemalle.

Valmistavalla kurssilla Leningradissa suomalaisten peräänkatsoja puna-armeijan eläke-eversti Juho Ritari, alias Ivan Petrovitsh totesi kerran, että Neuvostoliitossa ei kärpänenkään lennä, etteikö KGB sitä tietäisi. Vakuutuin asiasta monta kertaa.

Kone laskeutui Moskovaan, ja köröttelin vanhan papan kyydissä Jaltalla Belgrad kakkoseen, jossa henkilökunnalla oli majoitus. Hiukoi sen verran, että kun olin saanut huoneen menin suoraan aaamupalalle. Pistelin siellä ruisleipää ja teetä naamaan, kun meidän henkilökuntaa alkoi valumaan paikalle. He olivatkin vasta tulleet Moskovaan. Kaikki olivat silmät pyöreänä, että miten sinä täällä olet vaikka Viipuriin jäit? Piti imitoida, ja näyttää kädellä lentokoneen laskeutuminen shiuuuuuu, ja olin Moskovassa kun suihkuputkella tulin.

Leningradin ja Moskovan välillä oli ollut ratarikko, ja juna oli seisonut paikallaan koko yön aamupäivään asti. Onni onnettomuudessa, vai miten se menikään?

+3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu