Meikäläisen toilailu jatkuu
Eläkeukkona silloin tällöin en pysynyt kartalla, mikä viikonpäivä, ja joskus kuukautta piti miettiä. Tietokonekaan ei ole aina auki.
Ostin valaistun kalenteripöytäkellon viisarinäytöllä. Verkkovirtakäyttöinen.
Sen asetukset olivat yhtä tuskaa, kun monista painonappuloista pitää vuorotellen nopeasti valita kielestä alkaen kaikki mahdollinen.
Tuli kesäaikaan siirtyminen eteen ja ahdistuin. Taas sama asetusrumba edessä. Ohjekirja kädessä kahlasin painonapeista kaikki asetukset taas läpi. Taisi olla hiki päässä.
Sitten vilkaisin kellon takaseinää, että mikäs pyöreä nuppi se tuo on? Se on viisareiden kääntönuppi. Tunsin taas itseni pölvästiksi.
Täysin digitaalisissa laitteissa ei tuota manuaalista viisareiden kääntönuppia olekaan. Itse olen sillä tavalla kontrollifriikki, että kelloja on eri puolilla asuntoa, taitaa olla yhteensä 9 kpl johon ei tietysti lasketa niitä kelloja jotka osaavat itse siirtyä kesä- tai talviaikaan – tietokone ja kännykkähän tuon osaavat, ainakin. Haluan lisäksi että kellot ovat tarkkoja ja näyttävät minuutilleen samaa aikaa. Jos kello alkaa edistää tai jätättää, joutaa se kierrätykseen. Auton kellossa vaihto onnistuu näppärästi nykyään auton näytöltä vaikka ei olisi automatiikkaa, usein valikosta löytyvät asetukset ”kesäaika” ja ”talviaika” selkokielisinä.
Noista 9 käsin siirrettävästä kaikki muut paitsi yksi, sekin on verkkovirralla mutta täysin digitaalinen, hoituu rutiinilla. Sen yhden kanssa olen joutunut joka kerta verestämään muistia, manuaalin etsiminen olisi se vihonviimeinen vaihtoehto.
Kesä- ja talviajan säätöjen lisäksi minulla on pari digitaalista ajastinta käytössä. Yksi niistä säätää viherkasvien keinovalaistuksen päälle ja pois kaksi kertaa vuorokaudessa, toki vain syys- ja talviaikaan. Tämä monivaiheinen ajastuslaite jossa on lisäksi 2 eri muistipaikkaa on sen verran kompleksinen, että sen manuaalin pidän esillä jotta taas syksyllä osaan tehdä tarvittavat asetukset ilman kohtuutonta voimasanojen viljelyä.
Ilmoita asiaton viesti
”Jos kello alkaa edistää tai jätättää, joutaa se kierrätykseen.”
Mulla on seinällä vaarin perintökello heilurilla, Otto Vilantoa. Siinä on messinkikyltti ”Köyliön varavankila 1956”, vaari sai sen läksiäislahjaksi kun lopetti vanginvartijan työt. Kello lyö kahdesti tunnissa, nykyään vähän miten sattuu kun klangi on sekaisin. Kelloa vedettäessä asetan sen oikeaan aikaan, viikon käytyään ennen uutta vetoa se edistää kymmenisen minuuttia mikä on hyvä, koska siten myöhästyy huonommin. Edistäminen on siis reilu minuutti päivässä ja jos sunnuntaina vetää, siitä voi päätellä perjantainakin oikean kellonajan noin minuutilleen.
Minusta kellon pitää aina edistää. Rannekellossani patteri kestää vuosia ja se on melko tarkka, merkkiä Victorinox. ja sveitsiläisethän sen osaavat. Kello on aina kesäajassa + 3 minuuttia koska en näe syytä sen siirtelyyn, ja minuutit on juuri sopivasti edellä..
Autossa on digitaalinen kello mutta se nollaantuu aina jos kaapelin irrottaa akun navasta tai akku tyhjenee kokonaan, mitä nykyakullani tapahtuu aika-ajoin. Tällä hetkellä tiedän että se edistää noin 9h 35 min joten en katso tarpeelliseksi etsiä hammastikkua ja painella sitä aikaansa, koska siitä on helppo päätellä oikea aika yksinkertaisella päässälaskulla. Sitten kun akku taas tyhjenee, pitää vaan selvittää uusi laskukaava,
Ilmoita asiaton viesti
Muistia ja kognitiota testataan esimerkiksi kehottamalla tutkittavaa henkilöä piirtämään kellotaulu. Jos homma onnistuu, piirrätetään hänellä myös kellon osoittimet tiettyä aikaa näyttämään.
Jos viisarikellot jäävät huomattavassa määrin pois käytöstä, on muistamisen ja ymmärryksen testaamiseen keksittävä jotain uutta.
Ilmoita asiaton viesti
Tervetuloa kerhoon, Hannu.
Kun ei ole päivittäisiä pakollisia menoja, niin viikonpäivillä ei ole väliä. Aamulla dosetista näkee missä mennään. Noin päivän tarkkuudella…otinkos minä ne lääkkeet jo…on todellisuutta täällä.
Ilmoita asiaton viesti
Kiinalainen dementikko: Toi Lai Lee
Ilmoita asiaton viesti
Eipä ollut 1960-luvulla – kun 11-vuotiaana – sain ekan rannekelloni näitä nykyajan hilavitkuttimia ongelmineen.
Ennen oli paremmin!
Ilmoita asiaton viesti
Minun suosikkikelloni on Xdaliclock ja käynnistän sen komennolla ’xdaliclock -24 &’, mutta kun se ei onnistu komentoriviltä, että se näkyy jokaisella virtuaalityöpöydällä, en ole viitsinyt geometriaakaan asettaa komentoriviltä.
X Dali Clock, color-shifting digital clock
Päiväys näkyy, kun kellotaulua klikkaa.
Ilmoita asiaton viesti
Linkkiä en saanut toimimaan, tai se vaatisi luvan keksien käyttöön enkä viitsi sitä uudella työpuhelimella sallia.
Mutta Dali oli tunnetusti tieteestä kiinnostunut, mm. Einsteinin yleinen suhteellisuusteoria ja Freudin persoonallisuusteoriat ja psyyken rakenne inspiroivat Dalin taidetta.
Dalin kuuluisat ”sulavat kello” ovat yksi esimerkki edellisistä. Onko oma Dali-kellosi vetelänä uimassa pois pöytälevyltä?
Ilmoita asiaton viesti