Ravintoköyhimmät ravintoaineet
Ne kaikki toimivat pelkästään vatsan täytteinä vailla merkittävää ravintoarvoa.
Makaroni
Ravintoarvoiltaan se vastaa pullaa
https://fineli.fi/fineli/fi/elintarvikkeet/117
Riisi
Siitä kiillotetaan ravinteikkain pintakerros pois eläimien rehuksi
https://fineli.fi/fineli/fi/elintarvikkeet/1379
Peruna
Se on periaatteessa tärkkelystä ja hiilihydraatteja
https://fineli.fi/fineli/fi/elintarvikkeet/205
Jokainen tietenkin syö, mitä haluaa, mutta ylipainoinenkin ihminen voi olla aliravittu.
Makaronista olen suunnilleen samaa mieltä.
Sen sijaan peruna sisältää C-vitamiinia sekä B-vitamiineja, erit. B6, jotka auttavat elimistön toiminnassa ja pitävät uupumuksen poissa. Lisäksi perunassa on hyvä määrä magnesiumia, foolihappoa ja kaliumia. Parhaiten kivennäisaineet ja vitamiinit säilyvät perunoissa, kun ne valmistaa ja mahdollisuuden mukaan myös syö kuorineen.
Uudet keitetyt perunat ja silli -yhdistelmä on voittamaton kesäruoka – voi maksaa potut pottuina ja kalavelat ahti perhesillinä, kuten vanha mainoslause kiteytti.
Peruna on paras keitettynä, mutta se sopii keitettynä ja kevyesti paistettuna oivasti mm. munakkaan täytteeksi.
Riisin voi ostaa myös tummana jolloin se on ravinteikkaampaa.
Toki kaikki edelliset ovat ennen kaikkea hiilihydraattilähteitä. Pastan huono puoli on se että ruuansulatuselimistölle se on vähemmän hyvää.
Ilmoita asiaton viesti
Viljoista vehnä on proteiinipitoisin, mutta siinäkin, kuten myös perunassa, paras osa on kuoren alla ja kuori taitaa olla se terveellisin sekä maukkain. Kun on tottunut kuorimattomiin peruniin, ei paluuta useinkaan ole. Uusien perunoiden maku tulee enimmäkseen kuorista ja kun tottuu vähän vahvempaan variaatioon, ovat kuorimattomat perunat kuin uusia ja kuoritut vanhoja.
Makaroneja on monenlaisia. Parasta jonka olen löytänyt, ei myydä kaupassa, sitä on jaettu EU-apuna. Latasin tänne pari kuvaa parhaasta ja parhaasta kaupasta löytyvästä makaronista minun tietääkseni Kunnon makaronit 1 ja Kunnon makaronit 2.
Minä lasken proteiinin ja kuidun yhteen hyötykuormaksi ja jos niiden osuus kuiva-aineesta on yli 20 %, on ruoka-aine minun asteikollani hyvää ja tuossa parhaassa makaronissa niitä on yhteensä 27 %. Peruna ei pääse lähellekään.
Ilmoita asiaton viesti
”paras osa on kuoren alla ja kuori taitaa olla se terveellisin sekä maukkain”
Vaikuttaa ristiriitaiselta.
Ilmoita asiaton viesti
En tiedä mitä makaroneja ei saa kaupasta, mutta tummia sortteja liki kaikista brändeistä on saatavilla.
Ilmoita asiaton viesti
Ihmisten ylipainoisuus on lisääntynyt suunnilleen samaa vauhtia kuin perunan kulutus vähentynyt.
Meikäläinen (180 cm, 65 kg) syö keskimäärin ehkä 5–6 perunaa/päivä. Riippuu tietysti koosta. Uusia nyt menee helposti toistakymmentä.
Ihmettelen myös tuota ajatusta, että hiilihydraatteja ei muka tarvittaisi.
Ilmoita asiaton viesti
”Ihmettelen myös tuota ajatusta, että hiilihydraatteja ei muka tarvittaisi.”
Ei kai ainakaan julkiset ravintosuositukset näin linjaa.
Esim. hiilihydraattien ja proteiinien tavoiteltu suhde lienee selvästi hiilarivoittoinen.
Toki hiilihydraattejakin on monenlaisia. Runsas sokerin syönti muodossa tai toisessa ei liene hyväksi. Itse olen koettanut vähentää tätä osastoa ja se näkyy myönteisesti vyötäröllä.
Ilmoita asiaton viesti
Pottuja en ole syönyt moneen vuoteen, mutta on myönnettävä, että himottaa vieläkin
Ilmoita asiaton viesti
No hassua sitten, jos et syö. Ne on hyvää ravintoa, niin kuin Harri tuossa ylempänä osoittaa.
Ilmoita asiaton viesti
Jokaisen maailman kolkan ruokakulttuurissa on jokin hiilidydraattilähde, jota nautitaan likipitäen kaikilla aterioilla. Sellainen tarvitaan vatsan työstämiseksi. Muutoin aiheutuu suolistosairauksia.
Aasiassa se on riisi, Etelä Euroopassa pasta, Marokossa kuskus, muussa Afrikassa jamssi, Länsi-Euroopassa leipä, Itä-Euroopassa peruna j.n.e.
Alueiden kansat voivat hätätilassa elää pelkästään tuolla perusaineksella, mutta toki hyvinvointi ja terveys edellyttää sitten myös muiden ainesosien saamista hivenaineiden ja valkuaisten vuoksi. Ennen kuin Suomessa oli mahdollista saada talvisaikaan juuri muuta kuin perunaa, leipää tai naurista, niin maito oli tärkein vitamiini- ja hivenainelähde. Nykyään maidon juominen jokapäiväisenä ateriajuomana on vähentynyt dramaattisesti muutamassa vuosikymmenessä.
Ilmoita asiaton viesti
Jostain muistan kuulleeni, että ennen vanhaan pitkää linjaa seilaavilta merimiehiltä alkoivat hampaat löyhtymään perunoiden puutteesta johtuen. Tuon perusteella voisi arvioida, että vitamiinien tarpeet tyydyttääkseen ei tarvita suuria kilomääriä esim. perunoita C-vitamiinin tarpeen tyydyttäkseen.
Ja vuosikymmenien ajan on näyttänyt siltä, että K-, S- ja L-kauppiaat ovat yksinoikeudella terveellisen ravintotiedon levittäjiä maassamme.
Ilmoita asiaton viesti
Äitini kaksi nuorempaa veljeä sairastui keripukkiin neljässä kuukaudessa talvisodan aikaisessa Neuvostoliiton vankileirissä. Ruoaksi oli melkein vain jauhoja, joista valmistettiin velliä tai puuroa. Mummoni oli päivisin metsätöissä ja sai ostaa jauhot leirikaupasta rahoilla, joita työhön osallistuville maksettiin.
Ilmoita asiaton viesti