Windows 10 tuki loppuu 14.10.2025

Windows ilmoittaa hyvin monille:

”Tämä tietokone ei tällä hetkellä täytä kaikkia Windows 11:n järjestelmävaatimuksia”

Micro$oft jo julkaisi uuden Windows 11-version, mutta toi sen asennukseen monia esteitä. Se asentuu oikein vain noin kolmen vuoden ikäisiin ja sitä uudempiin tietokoneisiin. Muihin ei.

Näin Micro$oft nopeuttaa uusien tietokoneiden hankintaa, sillä se vetää rojaltit taskuunsa jokaisesta uudesta tietokoneesta 11-käyttöjärjestelmällä.

Jos vuonna 2025 henki vielä pihisee, en suinkaan romuta paria vanhaa priimakuntoista konettani, ja osta uutta konetta Windows 11 takia, vaan siirryn takaisin Linuxiin, jota käytin aikaisemmin ehkä noin 10 vuotta. Suosikkini oli Linux Mint. Kieli tietenkin suomi. Ubuntu on myös hyvä.

Mintin työpöytä on perinteinen kuvakkeineen. Ubuntussa on vasemmalla moderni kuvakehissi.

Linuxin asennuksessa on muutama kynnys, jotka pitää tietää. Itse totuin DVD-asennukseen. Asennuksen voi tehdä muistitikustakin.

1. Tietokoneen käynnistysjärjestys pitää muuttaa niin, että CD/DVD-asema käynnistyy ensimmäisenä. BIOS:iin mennään yleensä naputtelemalla F12-nappulaa käynnistyksessä, jolloin BIOS aukeaa. Siellä siis CD/DVD-asema nostetaan käynnistymään ensimmäisenä.

2. Kun halutun Linuxin asennustiedosto on ladattu, sitä sellaisenaan ei voi käyttää. Se poltetaan levykuvana ISO-muodossa DVD:lle. Siihen löytyy monia sopivia ohjelmia netistä, esimerkiksi ISO Recorder.

3.  Kun asennuslevy on valmis, se tyrkätään CD/DVD-asemaan, kone sammutetaan ja käynnistetään heti uudelleen, jolloin asennus käynnistyy. Ohjeistus on hyvä.

Minkäänlaista virustorjuntaa ei tarvita, ja nykyisin Linuxeilla on viiden vuoden LTS-varsionsa, jotka ovat netistä aina ilmaisia. Linuxin asennuksen verkosta 5 vuoden välein siedän, mutta en uusien koneiden ostamiseen pakottamista.

https://linuxmint.com/

 

 

+3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu