Windows 10 tuki loppuu 14.10.2025
Windows ilmoittaa hyvin monille:
”Tämä tietokone ei tällä hetkellä täytä kaikkia Windows 11:n järjestelmävaatimuksia”
Micro$oft jo julkaisi uuden Windows 11-version, mutta toi sen asennukseen monia esteitä. Se asentuu oikein vain noin kolmen vuoden ikäisiin ja sitä uudempiin tietokoneisiin. Muihin ei.
Näin Micro$oft nopeuttaa uusien tietokoneiden hankintaa, sillä se vetää rojaltit taskuunsa jokaisesta uudesta tietokoneesta 11-käyttöjärjestelmällä.
Jos vuonna 2025 henki vielä pihisee, en suinkaan romuta paria vanhaa priimakuntoista konettani, ja osta uutta konetta Windows 11 takia, vaan siirryn takaisin Linuxiin, jota käytin aikaisemmin ehkä noin 10 vuotta. Suosikkini oli Linux Mint. Kieli tietenkin suomi. Ubuntu on myös hyvä.
Mintin työpöytä on perinteinen kuvakkeineen. Ubuntussa on vasemmalla moderni kuvakehissi.
Linuxin asennuksessa on muutama kynnys, jotka pitää tietää. Itse totuin DVD-asennukseen. Asennuksen voi tehdä muistitikustakin.
1. Tietokoneen käynnistysjärjestys pitää muuttaa niin, että CD/DVD-asema käynnistyy ensimmäisenä. BIOS:iin mennään yleensä naputtelemalla F12-nappulaa käynnistyksessä, jolloin BIOS aukeaa. Siellä siis CD/DVD-asema nostetaan käynnistymään ensimmäisenä.
2. Kun halutun Linuxin asennustiedosto on ladattu, sitä sellaisenaan ei voi käyttää. Se poltetaan levykuvana ISO-muodossa DVD:lle. Siihen löytyy monia sopivia ohjelmia netistä, esimerkiksi ISO Recorder.
3. Kun asennuslevy on valmis, se tyrkätään CD/DVD-asemaan, kone sammutetaan ja käynnistetään heti uudelleen, jolloin asennus käynnistyy. Ohjeistus on hyvä.
Minkäänlaista virustorjuntaa ei tarvita, ja nykyisin Linuxeilla on viiden vuoden LTS-varsionsa, jotka ovat netistä aina ilmaisia. Linuxin asennuksen verkosta 5 vuoden välein siedän, mutta en uusien koneiden ostamiseen pakottamista.
Juu, kiinnitin tuohon huomioni, että varsinkin AMD:n prosessorit olivat epäsopivia uuteen Windowsiin. Intelin prosessoreissa oli sopivuutta enemmän vähän vanhemmillakin.
Tuohan se on tietenkin yksi vaihtoehto, että siirtyy Mintiin, joka löytyy koneeltani jo asennettuna, vaikkei ole oikein käyttössä ollutkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Minäkin käytin vuosia Windowsia ja Linuxia rinnakkain asennettuna, jolloin käynnistyksessä dualboot-valikosta valitaan, kumpi järjestelmä käynnistyy.
Ilmoita asiaton viesti
Ne paremmat vaihtoehdot löytyvät osoitteesta https://distrowatch.com/
Ilmoita asiaton viesti
Siihen aikaan, kun joutui vielä joissakin tapauksissa käytännön syistä käyttämään muuta kuin MacOS:ää tai Androidia, minullakin oli Linux Mint.
Ilmoita asiaton viesti
En usko, että Win10:n tuki loppuu v.2025, koska seiskaakin yhä tuetaan.
Ilmoita asiaton viesti
Microsoft ilmoitti Windows 7:n tuen lopettamisesta tammikuussa 2020:
”Windows 7 support ended on January 14, 2020”
https://support.microsoft.com/en-us/windows/windows-7-support-ended-on-january-14-2020-b75d4580-2cc7-895a-2c9c-1466d9a53962
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä niitä saastuneita botnet seiskoja näyttää vielä netissä pörräävän.
Ilmoita asiaton viesti
Tulee käyttöä 200 Gt:n USB:hen liitettävälle ulkoiselle kiintolevylleni.
Sellaista varmuusvarastoa voi suositella kaikille.
Alustettu toimimaan Windowsissa sekä Linuxissa.
Voin siirtää siihen Windowsista kaikki haluamani tallennukset, ja lopuksi siirtää ne Linuxiin.
Ilmoita asiaton viesti