suopa, oopium, elohopea ja tervavesi

Suopa, oopium, elohopea… ja tervavesi

  Tällä kertaa en selaa vuoden 1847 Suometarta, vaan erästä reilusti vanhempaa painotuotetta. Toimeni Eläköön terva ry:n puheenjohtajana sallii onneksi myös tällaisen aarteenetsinnän… (Yhdistyksemme pelasti mäntytervan tuotannon jatkumisen maassamme järjestämällä sille tarvittavan EU:n kemikaalirekisteröinnin.  Keräsimme tarvittavan n. 150,000 € rahoituksen lähinnä säätiöiltä ja yhteisöiltä. Nyt työ jatkuu tervan tuotannon, käytön ja tervaa liittyvän kulttuurin edistämisellä.) 

 

Tasan 275 vuotta sitten, vuonna 1744, julkaistiin maailman tunnetuin tervaan keskittyvä julkaisu. Irlantilainen George Berkeley (1685-1753) kirjoitti laajan kuvauksen tervaveden terveysvaikutuksista ja tervatuotteiden alkuperästä. Sen komea nimi on ’SIRIS: A chain of Philosophical Reflexions and INQUIRIES concerning the Virtues of Tar Water and divers Subjects connected together and arising from another’  ja hän kirjoitti sen toimiessaan Cloynen piispana. Hänen mukaansa tervavesi, juotuna runsain määrin ja säännöllisesti, esti ja paransi lähes kaikki tunnetut sairaudet ja muutenkin edisti kaikenlaista hyvinvointia. Hänen ohjeensa tervaveden valmistamiseksi oli tämä: sekoita gallona vettä neljännesgallonaan tervaa, sekoita pari minuuttia puulastalla, anna seistä 48 tuntia ja ota vesijae varovasti talteen ja käyttöön. 

Ensimmäisen 80 sivun verran tästä 261-sivuisesta tutkielmasta hän malttoi keskittyä tervaveden monipuolisten ja ylivoimaisien terveysvaikutuksien kuvaamiseen ja selittämiseen, mutta intoutui sitten esittämään oman selityksensä käytännössä lähes koko maailmankaikkeudesta – elävästä luonnosta, kemiasta, fysiikasta, astronomiasta ja filosofiasta. Aika huikea teko! (Ja tämänkin hienon julkaisun on joku malttanut skannata ja ladata tuonne bittiavaruuteen kokonaisuudessaan, tällaisen toimittajaharjoittelijankin luettavaksi. Aika huikea teko, kieltämättä, sekin.) 

Berkeley oli lukenut alan kirjallisuuden tarkasti. Tervastahan olivat kirjoittaneet jo mm. Theoprastus (371-287 eaa), Plinius vanhempi (23-79 jaa) ja Jonstonus (1603-75), mutta piispa pohjasi tekstinsä paljolti itse kerättyyn tietoon ja omiin kokemuksiinsa: Esimerkiksi sairauksien täyttämänä vuonna 1741 hän paransi kaikki oman perheensä 25 kuumetautia reippailla tervavesikuureilla. Hän todisti väkevästi tervaveden parantavan tai lievittävän sairauksia hammassärystä vatsavaivoihin, keripukista isorokkoon. Itse ajattelisin tervaveden suotuisan vaikutuksen johtuneen ainakin osittain siitä, että sen on täytynyt olla sen ajan muihin juomavesiin verrattuna suhteellisen puhdasta ja mikrobivapaata. Omituista kyllä, nykytieteenkin todistama tervan  ihonhoidollinen rooli jää häneltä lähes kokonaan huomiotta. Berkeley listaa kolme sen ajan tärkeintä yleislääkettä: suopa, oopium ja elohopea, ja vaatii rohkeasti tervavettä nostettavaksi tuohon jaloon seuraan. Harmi, ettei saunominen ollut Irlannissa tuolloin kovin yleistä tai tunnettua – senkin voiman hän olisi varmasti osannut selittää. Viinan voiman hän arvatenkin tunsi jo ammattinsakin takia, mutta – kansansa luonteen tuntien – sen hyvistä puolista taisi olla parasta vaieta. 

Tämä omituinen munkki arveli tervatuotteiden parantavien vaikutusten johtuvan mäntyjen kasvuaikanaan saamasta valosta. Tästä hän innostui analysoimaan valon lähes jumalallista olemusta sekä sen ajan alkuaineita: ilmaa, tulta, vettä ja maata. Fysiikan tulkinnoissaan hän pani lujille myös itsensä Isaac Newtonin, parikymmentä vuotta itseään vanhemman neron.  

Berkeley oli Irlannin tunnetuin filosofi, todellinen moniajattelija. Hän oli aiemmissa teoksissaan haastanut koko aineellisen maailman: pöytä ei ole pöytä, vaan pelkästään aistienvarainen kokemuksemme siitä. Onko siis mitään aineellista edes olemassa? Hänen metodinsa uuden tiedon hankkimiseksi olivat niin ikään mielenkiintoisia: Nuorempana hän kerran pyysi ystävänsä apua, tieteelliseen kokeeseen: hän hirtti itsensä. Hän nimittäin halusi saada selville, millaisia tuntemuksia ja uusia ajatuksia voi saada sielun alkaessa erkaantua ruumiista. Avustajan oli määrä katkaista hirttoköysi Georgen antamasta merkistä. Kuten arvata saattaa, se merkki jäi näyttämättä. Onneton avustaja odotteli merkkiä pitkään, mutta onneksi kuitenkin toimi ennen kuin oli liian myöhäistä.

Tervavesi kaiketi elvytti urhean kokeellisen filosofin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu