Vesi­ongelma näkyy jo kaupan hyllyillä Espoossa

Vesi­ongelma näkyy jo kaupan hyllyillä Espoossa
Putkirikon seuraukset näkyivät välittömästi Espoon Leppävaarassa tiistaina aamupäivällä sekä ravintoloissa että kauppojen hyllyillä.

Juomahylyllä lähdevesien kohdalla ostajaa odottavat vain tyhjät hyllyt.Juotavaksi tuleva vesi sekä ruuan laittoon käytettävä vesi tulee tiistaina keittää, sillä veden laatua ei ole voitu putkirikon jälkeen tarkistaa ja pelkona on, että siihen olisi sekoittunut maavettä.

Ihmiset eivät näytä sopeutuvan mihinkään muuttuvaan tekijään. Mitä maassamme tapahtuu, kun kohtaamme todellisen kriisin. Huonosti käy.

Sosiaalisen median palstoilta kauhistellaan tilannetta ja ollaan menettämässä usko yhteiskuntaan. Kun kraanavettä ei voi bakteeriuhan takia käyttää lähdetään marketteihin tyhjentämää hyllyt. Kärry täyteen maksoi mitä maksoi. Kalliiksi se tietysti käy.

Miksi ollaan unohdettu, että vesihuoltoa voi harrastaa myös kotona. Kraanasta tulee vettä ja asunnossa on kaupunkiasunnoissa sähköliesi. Kelpoista vettä saa kotona toimien ja halvalla.

Yhden kaupan 0,5 litran lähdevesipullon hinnalla keittää kotona sähköliedellä 30 litraa vettä.

Veden lämmittämiseen tarvittavan energian määrään vaikuttavat veden määrä, lämpötilan muutos sekä veden ominaislämpökapasiteetti, joka on vakio. Jos haluat laskea esimerkiksi, kuinka paljon energiaa kuluu 30 litran vesimäärän lämmittämiseen 10 °C lämpötilasta kiehuvaksi, lasketaan se seuraavasti:

Veden massa = 30 kg
Lämpötilan muutos = 90 °C

Näillä saadaankin jo laskettua energian määrä seuraavasti:
Veden ominaislämpökapasiteetti c = 4,19 kJ / kg °C (eli yksi kilo vettä sitoo 4,19 kJ energiaa lämmetessään yhden lämpöasteen)

E = c · m · ΔT = 4,19 kJ / kg °C · 30 kg · 90 °C = 11 313 kJ
Koska yksi Wh on 3600 joulea, lopputulos voidaan muuttaa tutumpaan muotoon kilowattitunneiksi (kWh) jakamalla tulos 3600:lla:
11313 / 3600 = 3,1425 kWh.

Jos sähkösi maksaa 25 c/kWh, 30 litran veden keittäminen maksaa 0,78 €.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu