Asumme suurella saarella…
Päivitetty blogi (aiemmin julkaisemastani hävisivät kaikki kuvat, US-blogistanin uudistuksen yhteydessä). Jospa tämä versio kestäisi ajan hammasta hieman paremmin?
Me (suomalaiset, skandinaavit, venäjän viikinkijälkeläiset, itäkarjalaiset, luoteisvenäläiset, pomorit) asumme suurella saarella ja jo pelkästään tuo tosiasia voisi olla yhdistävä tekijä, niin lännen kuin idän suuntaan. Määritelmä: ”Saari on veden kokonaan ympäröimä, mannerta pienempi, maa-alue. Hyvin pieniä saaria voidaan kutsua luodoiksi tai kareiksi. Saari voi olla myös ihmisen aikaansaama keinotekoinen saari”. Vaikka saaren käsite on hieman häilyvä (vrt. Soisalo, Kemiö, Sääminginsalo), niin harvempi hoksaa, että koko fennoskandiamme on vesien ympäröimä. Sen jälkeen kun sen itse oivalsin (ja todisteena tämän ”suursaaren” olemassaolosta) purjehdin vuonna 2004 fennoskandian ympäri: Suomi-Gotlanti-Tanska-Norja-Nordkapp-Murmansk-Vienan Meri-Solovetsk-Belomorkanal (Stalinin kanava)-Ääninen (Onega)-Syväri-Laatokka-Pähkinälinna-Neva-Pietari-Suomi.
Matkustin teidänkin puolestanne ja jos kiinnostaa minkänäköistä siellä on, niin oheinen kuvasarja siitä kertonee: mukavaa nojatuolimatkaa!
Reissu oli riittävän mielenkiintoinen: kokonaispituus 3600 merimailia ja varsinaisia matkapäiviä yhteensä 45. Koska suuri osa matkasta tapahtui Venäjän puolella ja koska halusin kehittää venäjäntaitoani, toimi miehistönä alkumatkalla petroskoilainen Andrei Belov ja loppumatkalla Dima Kljukin (Petroskoista eteenpäin).
Minulla oli Pohjois-Karjalassa pienehkö maatila, jonka möin tätä tarkoitusta varten. Sillä rahalla ostin Ruotsista merikelpoisen purjeveneen ja suoritin kyseisen purjehdusmatkan. Sen jälkeen möin purjeveneen pois ja ostin uudestaan pientilan, Kainuusta. Tämä oli siis eräs tapa millä tavallinen palkansaaja pystyi tekemään tuollaiset matkat, vuorotteluvapaan vauhdittamana.
Alkuperäinen matkakertomus kokonaisuudessaan: Vene-lehti 10/04, 11/04 ja 12/04
s/y ”Ilmatar”-pursin lähtövalmistelut (Korppoo)
Varustus
Ilmari-kippari
Itämeren laivaväylän vieressä
Haugesund (Norja)
Norjan (ylenpitkä…) rannikko
Napapiiri (Norja)
Lofoottien lähellä kunnon sivutuuli! Petroskoilainen Andrei Belov perämiehenä.
”Talvipurjehdusta” (edelleen matkalla pohjoiseen).
Tromssa, älyttömän mukava yliopistokaupunki!
Nordkapp, mereltä kuvattuna.
Berlevåg (Jäämeren rannalla).
Kildin-saari (Murmanskin edustalla).
Kildin-saari.
Kildin-saaren uudet venäläisystävät (purjehtijat Kantalahdesta).
Kuolan niemimaan itäisin kärki (Vienan meri alkaa).
Tulo Solovetskin saaristoon.
s/y ”Ilmatar”, Solovetskin satamassa.
Stalinin kanavan ensimmäinen sulku (Belomorsk/Sorokka). Andrei Belov ja venäläinen (pakollinen) luotsi.
Stalinin kanava…
Petroskoin satamassa ja pitkä lepo (sekä kylmää olutta).
Petroskoilaista viisautta!
Matka jatkuu. Ääninen ja perämiehenä mainio, petroskoilainen Dima Kljukin (1961-2020).
Tilataidetta (Syvärinniskan Komsomolski Park).
Syväri-joki (Ääninen-Laatokka).
Schlisselburg (Pähkinälinna), jossa Laatokka purkautuu/ahtautuu Neva-jokeen (valtava virtaus).
Pietarin satamassa.
Takaisin Suomessa (Kaivopuiston ranta).
On mielipiteitä joiden mukaan ”saaren” ympäröivän merenpinnan pitäisi olla samalla korkeudella ja jos ei ole, kyseessä ei ole saari. Tällöin myöskään Soisalo tai Fennoskandia ei ole saari ja jos taas on, myös Helsinki, Turku ja Tampere sijaitsevat samalla valtavalla saarella
https://yle.fi/uutiset/3-6162864
Muuten tuo reittisi on kovin vaikuttava ja melkein käy kateeksi. Maileja on vähemmän kuin olisin ajatellut ja reissupäivän keskimääräinen legi ei näytä olevan ”kuin” 80 mailia. Onhan sitä siinä.
Ilmoita asiaton viesti
Legin keskivauhti johtui yksinkertaisesti siitä, että etenkin Norjan edustalla seilasimme yötä päivää, kahdessa vuorossa (4-5 tuntia unta ja ylös..). Norjahan oli/on hieman turhan pitkä maa…
Ilmoita asiaton viesti