Erään päällikön elämä

Luen aina suurella mielenkiinnolla ja kiitollisuudella Jorma Mellerin lukusuosituksia, joten suosittelenpa minäkin teille juuri lukemaani kirjaa:

Oleg Hlevnjukin vangitseva elämäkerta ”Stalin” (alkuperäinen teos: ”Stalin – erään päällikön elämä”/Сталин – Жизнь одного вождя. Олег Хлевнюк. Sen saa kirjakaupasta hintaan 32 euroa (Otava 2019, 480 sivua), joka takuulla on sen arvoinen! Juuri tämä kirja kuuluu jokaisen Venäjän ja NL:n historiasta kiinnostuneen kirjahyllyyn eikä siitäkään syystä kannata odotella kirjaston pitkää jonoa.

Historiatutkimuksen tri Oleg Hlevnjuk toimii Venäjän valtionarkiston tutkijana ja teos on täynnä alkuperäisiä lähteitä; ammattimiehen työtä. Vaikka varmaankin niin teille kuin minulle suuret linjat olivatkin tuttuja, niin kirja avaa aivan uusia näkökohtia ja sisältää valtavasti faktoja. Harvinaisen laskelmoiva, epäluuloinen ja julma päähenkilö, josta opin paljon paljon lisää.

Lähidatsha

Stalin asui Moskovan lähellä niin kutsutussa ”lähidatshassa” (blizhnjaja datsha/ближняя дача) ja kun maaliskuussa 1953 miestä ei vähään aikaan näkynyt, ei laaja henkilökunta eivätkä turvamiehetkaan uskaltaneet mennä katsomaan, ilman herran kutsua… Pitkän ja pelokkaan empimisen jälkeen yksi henkivartija vihdoin uskalsi (tuomalla postia) ja löysi ”päällikön” makaamasta lattialla omassa virtsassaan, kohtauksen jälkeen.. Näin tämä äärijulma mies sai sittenkin edes hieman kärsiä aiheuttamastaan pelon ilmapiiristä.

Suosittelen, kaikessa karuudessaan.

ilmari

Suomussalmi. Puheenvuoron vakiokirjoittaja 2009-2019. Vapaavuorolainen, joskin enää harvoin. Nykyinen blogialustani: ILMARISCHEPEL.LIVEJOURNAL.COM

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu