Ivan Bilibin

Vuonna 1972 ostin silloisen Leningradin ”Dom Knigi”-kirjakaupasta oheisen kansion, jonka hinta oli siihen aikaan kokonaiset 7 ruplaa. Painomäärä (тираж) oli kansion osalta 5000 kpl. Huomasin heti, että nyt sattui käteeni harvinainen aarre, joka on vähintään blogin arvoinen (joskin 47 vuoden viiveellä).

Saattaa hyvinkin olla, että joku muukin innostuu juuri tästä hienosta taiteilijasta. Ivan Bilibin (Иван Яковлевич Билибин) syntyi vuonna 1876 Seppälässä (Тарховка, Tarhovka), joka on entinen kylä ja nykyisin historiallinen kaupunginosa Pietariin kuuluvassa Siestarjoessa (Сестрорецк, Sestroretsk). Paikkakunta sijaitsee samannimisen rautatieaseman lähellä 30 kilometriä Pietarin keskustasta luoteeseen. Lahjakas Ivan Bilibin opiskeli aluksi Münchenissä, Anton Aschben taidekoulussa, mutta jatkoi sen jälkeen opintojaan Ilja Repinin johdolla Pietarissa. Vuosina 1902–1904 Bilibin matkusteli Venäjällä kansanperinnettä keräämässä ja ihastui sen vanhaan puuarkkitehtuuriin sekä etenkin kansansatuihin.


Nuori Ivan Bilibin

Ostamani kansion nimi onkin Сказки (Sadut) ja Bilibin teki näihin vanhoihin kansansatuihin ainutlaatuiset kuvitukset. Vuoden 1917 vallankumouksen jälkeen Bilibin tunsi olonsa Venäjällä epämukavaksi ja muutti ulkomaille (Kairo, Pariisi), mutta kova koti-ikävä sai hänet sittenkin palaamaan Neuvostoliittoon, vuonna 1936. Siellä hän sai kuin saikin toimia Pietarin taideakatemian graafisen alan professorina, joka oli harvinaisen hyvä tuuri paluumuuttajille. Ivan Bilibin kuoli 7.2.1942, 65-vuotiaana keuhkokuumeeseen, Leningradin traagisen piirityksen aikana..


Taideprofessori Ivan Bilibin

Nyt blogini tekstiosuus saapi riittää! Ivan Bilibinin teokset puhuvat puolestaan:

 

Ja niin edelleen (и так далее).

ilmari
Suomussalmi

Suomussalmi. Puheenvuoron vakiokirjoittaja 2009-2019. Vapaavuorolainen 2011-2021. Nykyinen blogialustani: ILMARISCHEPEL.LIVEJOURNAL.COM

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu