Maallisten ilojen puutarha (n.1480-1490)

Jeroen (lausutaan: Jerún) Bosch on varmasti Alankomaiden kiinnostavin maalari. Hänen virallinen nimensä oli Jheronimus Bosch, mutta niin aikalaiset kuin nykyhollantilaiset kutsuvat häntä Jerun:iksi. Usein käytetään taidekirjallisuudessa myös etunimeä Hieronymus. Ei vaadi suurta mielikuvitusta huomata, että Bosch oli muun muassa Salvador Dalille suuri esikuva, kuten on ollut monille muillekin.

Boschin syntymävuotta ei ole aivan tarkassa tiedossa, mutta kuolinvuosi kylläkin. Siksi hänen kotikaupunkinsa ’s-Hertogenbosch (myös: Den Bosch) vietti näyttävästi Jeroen Boschin 500-vuotisjuhlaa vuonna 2016. Boschin patsas seisoo kaupungin torilla, suoraan hänen asuintalonsa vastapäätä.

Jeroen Bosch kuvasi, ilon lisäksi, usein myös ihmisen pahuutta ja oli ilmeisen vakuuttunut siitä, että meissä asuu myös piru. Jokaisen ihmisen tehtävänä oli pitää sitä pimeää puolta kurissa (hyvä neuvo someraivon ääriryhmille, niin vasempaan kuin oikeaan..). Boschin elinaikana Kolumbus löysi Amerikan ja samalla kumoutui kuvitelma siitä, että maailma olisi litteä. Muitakin mullistuksia tapahtui siihen aikaan. Katolinen uskonto oli alkanut olla kovassa puristuksessa ja sekin näkyy hänen maalauksistaan. Ritariajat olivat juuri jääneet taakse ja kauppiaista tuli uudet valtiaat. Jeroen Boschista ei tiedetä paljoa, mutta kuitenkin sen verran että oli naimisissa Aleyt Goyaerts van den Meerveen:in kanssa ja jo elinaikana hyvin arvostettu (”seer vermaerd schilder”). Hän sai paljon tilauksia ja oli varsin varakas sen ajan mittakaavassa. Boschin kuuluisin teos on ”Tuin der lusten” (Himojen puutarha/Maallisten ilojen puutarha), joka nykyisin on nähtävissä Madridin Prado-museossa. Jeroen Bosch maalasi tämän mestariteoksen maakuntansa kreivi Hendrik III van Nassau:n (1483-1538) tilauksesta. Toisin kuin suomalaisessa wikipediassa todetaan, ”Tuin der Lusten” ei joutunut Espanjaan ”huutokaupan seurauksena”, vaan tylysti herttua Ferdinand Álvarez de Toledon sotasaaliina (takavarikointi).  Hollannissa onkin ollut keskustelua teoksen palauttamisesta, mutta tähän asti tuloksetta. Ohessa erinomainen linkki (en/nl), jonka avulla voi tehdä tarkka tutkimusretki tämän harvinaisen mielenkiintoisen maalauksen yksityiskohtiin. Hauskaa matkaa:

http://archief.ntr.nl/tuinderlusten/en.html

Tein kuvakaappauksina pienen otannan (umpimähkään) lukemattomista detailikuvista:

P.S. Tämäkin on remix-blogi, koska alkuperäinen vuodelta 2014 meni perusteellisesti pilalle Uuden Suomen onnistuneen almauudistuksen seurauksena…Vastaavat korjaukset tulen tekemään enimmäkseen uudella blogialustallani (ilmarischepel.livejournal.com), mutta silloin tällöin myös tänne, vanhojen kavereiden iloksi.

 

ilmari

Suomussalmi. Puheenvuoron vakiokirjoittaja 2009-2019. Vapaavuorolainen, joskin enää harvoin. Nykyinen blogialustani: ILMARISCHEPEL.LIVEJOURNAL.COM

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu