Pena veti hihastaan

Meille tulee kotiin ”Kotimaa”-lehti, jota luen aina kiinnostuneena. Viimeisessä numerossa (KM 15/17.5.2020) Niilo Rantala kertoo Pentti Linkolan (1932-2020) haastattelusta, jonka teki vuonna 2017. Siinä Linkola ilmoitti ensin, että ”Pidän luontoa pyhänä. Käytän mielelläni termiä pyhä. Se on minulle paljon muutakin kuin aineenvaihduntaa ja ravintoketjua. Aarniometsässä ja rannattomilla soilla koen, että olen korkeamman keskellä tai oikeastaan alla”.  Jokaiselle, joka on seurannut Pentti Linkolaa vuosien saatossa, mielipide ei ollut yllättävää.  Eikä tämä seuraavakaan yllätä: ”Uskonto on minulle henkilökohtainen asia ja kokemus. Minähän olen jo nuorena ylioppilaana eronnut kirkosta. Koin, että minun on väärin kuulua kirkkoon”.

Seuraava toteamus edustaa vuorostaan aivan uutta ja yllättävää Linkolaa: ”Myöhemmin olen tuosta tinkinyt ja muutama vuosi sitten liityin kirkkoon, koska muihin instituutioihin verrattuna se välittää onnettomista ihmisistä. Kirkko vastustaa maailman mielipuolisinta kehitystä ja on aina jäljessä robottien maailmassa! Minuun on vaikuttanut se, että olen elämäni aikana ystävystynyt useampien pappien kanssa ja he ovat olleet ihmisinä paljon keskimääräistä suurenmoisempia. Kohdalleni ei ole sattunut kuin kirjeissä näitä mahdottomia ahdasmielisiä, joiden kanssa en pystyisi edes keskustelemaan”.

Pentti Linkola jatkaa: ”Liittymiseeni vaikutti myös se, että olen oppositiossa. Taannoin oli kirkosta eroamisen aalto Päivi Räsäsen puhuttua homoseksualismia vastaan. Ihmettelin sitä, koska ei hän edustanut kirkkoa. Minä ajattelin, että jos kerran näin moni eroaa, niin minä liityn”.

Täsmälleen samasta syystä ja samaan ajankohtaan myös minäpoika liityin takaisin kirkkoon (josta erosin 1970-luvulla). Kirjoitin siitä blogin vuonna 2014:

Pentti Linkolan ehdottomuus ja tinkimättömyys on ollut ihailtavaa laatua, etenkin koska mies on/oli niin tylyllä tavalla oikeassa. Myös terve kriitisyys Vihreän Liiton suuntaan yhdisti meitä (itse olenkin samanlainen ultravihreä kuin Eero Paloheimo).

Kepeät mullat hienolle miehelle!

(P.S. Tarkkaavainen lukija varmaankin huomasi, että blogin otsikko on suora lainaus Kummelin mainiosta ”Pääministeri”-videosarjasta)

 

+4
ilmari
Suomussalmi

Suomussalmi. Puheenvuoron vakiokirjoittaja 2009-2019. Vapaavuorolainen 2011-2021. Nykyinen blogialustani: ILMARISCHEPEL.LIVEJOURNAL.COM

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu