Sota, josta ei puhuta (Война, о которой не говорят)

Venäjä katsoi historiaansa eikä pitänyt näkemästään”, tämä nobelisti Svetlana Aleksijevitšin kuivahko toteamus pätee kyllä monen valtion osalta eikä Suomikaan ole aivan vapaa moisesta. Lienee kuitenkin näin, että erityisesti suurvallat kärsivät itsekritiikin puutteesta ja historian kaunistelusta.

Siksi on piristävää, että aina silloin tällöin tehdään rehellistä työtä, kuten tämä tuore juutuubi (29.11.2020) osoittaa. Tässä vaiheessa video on valitettavasti ainoastaan venäjäksi, mutta ehkä joku suomalaistoimitus innostuu kääntämään sitä.  Kyse on talvisodasta sekä menetetystä Karjalasta, mutta ennen kaikkea venäläisen tekijätiimin harvinaisen kypsästä suhtautumisesta siihen tragediaan. Myös venäläiskatsojien reaktiot, yli 2700 kommenttia, kertovat voittopuolisesti samasta asenteesta (ks. videon kiinnostava kommenttiketju, joka suomenkielisille hieman avautuu klikkaamalla hiiren oikea näppäin: raakakäännös >> käännä kielelle suomi).

+5
ilmari
Suomussalmi

Suomussalmi. Puheenvuoron vakiokirjoittaja 2009-2019. Vapaavuorolainen 2011-2021. Nykyinen blogialustani: ILMARISCHEPEL.LIVEJOURNAL.COM

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu