Suomi on maalainen

Rukiin elonkorjuu 1933 (kuva: Lauri Huhtala / lähde: museoviraston juuri perustettu public domain)

Pitkästä aikaa YLE esittää jotain ”omaa tuotantoa”, olkoonkin että kyse on ostopalvelusta.. Joulunpyhinä kahdeksanosaista ”Suomi on maalainen”-sarjaa esitetään 28.12-6.1 välillä, peräkkäisinä päivinä. Jaksot ovat 28.12 alkaen katsottavissa myös Yle Areenassa.

Suomi on maalainen (”Sarja maaseudun syvimmästä olemuksesta”):

 • Jakso 1: Haudan partaalla? ma 28.12. klo 18.30 · Yle TV1
 • Jakso 2: Juuret ti 29.12. klo 18.30 · Yle TV1
 • Jakso 3: Maa on voimaa ke 30.12. klo 18.30 · Yle TV1
 • Jakso 4: Politiikkaa ja aatosta jaloa to 31.12. klo 18.30 · Yle TV1
 • Jakso 5: Susirajan tuolla puolen pe 1.1. klo 18.30 · Yle TV1
 • Jakso 6: Nuoruus ja nostalgia ma 4.1. klo 18.30 · Yle TV1
 • Jakso 7: Maailman maalaiset ti 5.1. klo 18.30 · Yle TV1
 • Jakso 8: Paratiisi ke 6.1. klo 18.30 · Yle TV1

Näin maalaisena, itse asiassa korven asukkaana, en voi muuta kuin ilahtua etukäteen ja toivon sitä samaa lukijoille. Maaseutu on taas ”in”, johtuen ikuisesta kaipauksesta luontoon (mutta tänä vuonna valitettavasti myös koronasta).

Hiukan harmittaa, ettei YLE enää panosta kotimaiseen ”maalaisviihdetuotantoon”, kuten Tampereen TV2 teki vielä reilut kymmenkunta vuotta sitten. Heikki Luoman ja Jukka Mäkisen ”Kuusniemen” kunnan mainiot maalaiskomediat olivat mukavaa ja harmitonta ajanvietettä:

 • Vain muutaman huijarin tähden
 • Peräkamaripojat
 • Mooseksen perintö
 • Turvetta ja timantteja

Myös Kari Väänäsen kirjoittama ja ohjaama ”Taivaan tulet”, joka vuosina 2005-2012 kuvattiin Kemijärvellä, edustaa samaa, suosittua genreä samalla kun moni kaverinäyttelijä sai mukavan/kaipaaman keikan. Itse juoni on varsin kevyt ja vissi sivuseikka; tärkeintä lienee kotoinen fiilinki! Taivaan tulet on parhaillaan katsottavissa Yle Areenassa. Vaimoni kanssa katselin juuri kaikki neljä kautta taulutelevisiolta, tabletin ja edullisen chromecastin avulla. Toivottavasti YLE satsaa lähitulevaisuudessa uudestaan maalaiskomedioihin, koska siitä iloitsevat niin kaupunkilaiset kuin maalaiset. Onhan puoli miljardi/vuosi melkoinen raha ja onnistuihan se ennenkin hyvin.

Tulossa oleva ”Suomi on maalainen”-sarja on Antti Seppäsen tekemä jatko ”Suomi on ruotsalainen/venäläinen/suomalainen/metsäläinen”-formaattiin ja siitä etenkin onnittelut Seppäsen Intervision-firmalle. Ylen lisäksi nyt esittävän sarjan rahoittajia ovat olleet MTK ja Keskitien tukisäätiö.

Mikäli seuraavan jatkosarjan nimi olisi ”Suomi on kaupunkilainen” aion ilman muuta katsoa. Saattaa kuitenkin olla, että mahdolliset ”Suomi on eurooppalainen” tai ”Suomi on maailmankansalainen” alkaisivat jo hieman haiskahtaa ”ropakantalta”.

Joka tapauksessa, ihan mukavat pyhät ovat edessä kaikesta huolimatta. HYVÄÄ JOULUA!

+9
ilmari
Suomussalmi

Suomussalmi. Puheenvuoron vakiokirjoittaja 2009-2019. Vapaavuorolainen 2011-2021. Nykyinen blogialustani: ILMARISCHEPEL.LIVEJOURNAL.COM

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu