Onnestain on huolet sinun

Amerikan professori on tehnyt tutkimuksen, jonka mukaan onnellisuudesta puolet on perimää, 10 prosenttia olosuhteista riippuvaa ja peräti 40 prosenttia oman toiminnan ansiota.

Samanaikaisesti, suuren murhejuhlan alla, on udeltu ihmisiltä lehdessä mikä tekee heistä onnellisia.

A.P. Tšehov sanoi, että onnentunteen kokemiseen tarvitaan tavallisesti saman verran aikaa kuin kellon vetämiseen. Suvainnette vetää, niin vanhanaikainen sekin on, oman kelloni:

Kun muistelen menneiltä työvuosilta sitä, etten ikinä kiipinyt ryömimisasennossa enkä sairastunut kepulaisten sielulliseen sikainfluenssaan, olen onnellinen.

Kun luen turpeaegoisen mediakirjailijan teelmää ja sivulla 44 totean, että se on vastanmielisen lukukelvoton ja jätän sen, ilman itseruoskintaa, kesken, olen onnellinen.

Kun vanha äidinkielenopettajani pysäyttää kadulla ja muistaa yhä ulkoa pätkiä isän kuolemasta kertoneesta aineestani yli 40 vuoden takaa ja sanoo, etten ole lainkaan muuttunut (hän kutsui minua ukuliksi), olen onnellinen.

Kun katson jalkapalloa ja tajuan, että se on opettanut elämästä filosofiaa enemmän: sietämään tönimistä, nöyryyttämistä, kipua, olen onnellinen.

Kun käpytikka nakuttaa kuollutta omenapuutani, rusakko pyyhältää pihan poikki, oravapariskunta kisailee rajakuusessa ilmiselvästä lempi mielessä, olen onnellinen.

Kun haaveilen marraskuisesta matkasta ilman turistilaumoja Venetsiaan Madonna dell’Orton kirkkoon katsomaan Bellinin ihmeellistä alttaritaulua Madonna ja lapsi ja kaupunki on himmeästi valaistu, taustalla helähdys Vivaldia ja taivaalla pilvet kuin Tizianin tapaan vaatetetut naishahmot, olen onnellinen.

Kun luen Leskovin Lumottua vaeltajaa ja valaistun taas toteamuksesta ”koko elämäni ajan olen ollut sortumaisillani, mutta koskaan en ole joutunut perikatoon”, olen onnellinen.

Hoivaksi onnen väliaikamatkalle: Onni on arjessa aina, jos osaa olla niiden ihmisten arvoinen, joita kohtaan on tarkoitettu olemaan hyvä. Valoisaa pääsiäistä Sinullekin.

 IMMU

immu
Kuopio

Oli pakinoitsija ja kirjallisuustoimittaja Savon Sanomissa 1975-2007

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu