Pyhä, ylös yritän

Tässä maailmassa aiheuttavat lukuisat seikat myönteisyysvajetta ihmispolon elämään. Vähäisin ei ole taas kerran esille noussut pitkien pyhien problematiikka.

Yhä useimmat potevat sunnuntaiapatiaa. Paljolti sunnuntaimasennus johtuu toki siitä, että ihmiset kärsivät aitoluterilaisesti joutilaisuudesta. Nykyinen työelämä vaatii panostamista, opiskelua, uusiutumista. On oltava puuhakkaan toimelias alati.

Käteen osui lehti, jossa annettiin selviytymispaketti sunnuntaimasennuksesta.

Masennusavuksi tarjotaan keskustelua puolison kanssa. On se aika teennäistä ja uhkarohkeaakin, mikäli yli kolmenkymmenen avioliittovuoden jälkeen on jo saavutettu tyyni hiljaisuuden aste.

Aina voi kutsua päivällisvieraita. Tai enpä tiedä, jos tarjottavaksi valmistaa oman perheen rutiinisapuskaa kuten meillä peuransatulaa kaneliomenapedillä, niin vieraat katsovat sen pröystäilyksi ja sunnuntaimasentuvat, jauhelihaväkeä kun ovat.

Ja jos rouva vielä tiedustelee, onko kyseisen ruoan valmistaminen hankalaa, niin sitä lipsauttaa, että ehei, onnistuu se sinultakin, resepti on idioottivarma.

toisaalle.

Olkaveljeni Ojarumpu, sunnuntaimasentuja kun on, tiedusteli minulta, että auttaisiko jos hankkisi sunnuntaisalarakkaan ja ottaisiko vaimo eron jos saisi asian selville. Minä siihen, että aina kannattaa yrittää.

Mainio ehdotus on lähteä tutustumaan kotikaupunkiin ikään kuin turistina. Kun sunnuntaiaamuna osuu Kuopion torille ja silmää yöllä aikaansaatua siivoa, masennuspotero vain syvenee: jos nuorisossa on tulevaisuus, se tarkoittaa takuuvarmaa ekokatastrofia.

Eilen minut pysäytti juoponnappitakkinen mies:

–          Voishitteko ysthävällisesti kertoa missä olen.

–          Olette Kauppa- ja Haapaniemenkadun kulmassa.

–          Ei, ei niin tarkkaan, mies huitoi. Mikä kaupunki?

Kokopäivätoimista viikonloppujuopotteluakaan ei parane esittää apatian hoidoksi. Siinä, jos selkäranka ei ole tolppaterästä, saattaa joutua huonoon seuraan ja kulkurimielialan valtaan.

Tv:n katselua ei sentään sunnuntaimasennuksen ehkäisemiseksi tarjota.

Tarjontahan on: ralliajoa, alppihiihtoa, lautahyppelyä, SM-liiga, ruutulippu, urheiluruutu, tulosruutu.

Kirkossakäyntiäkin suositellaan sunnuntaiapatiaan. Mutta maailmahan on täynnä uskonsotia ja se kirvoittaa vilkasälyiseltä vain pahansuopaisia nokkeluuksia.

Mikä on uskonsotien yleisin taistelumuoto? Ristituli.

Varsin kehnoja ovat tarjotut keinot sunnuntaimasennuksen torjumiseksi. Jos ihan tarkkaan ajattelee, niin mistähän johtuu sunnuntaimasennus ja siitä vaahtoaminen.

Kyvyttömyydestä pysähtyä, sanoisin.

Ihmistä pelottaa jos hän joutuu kasvokkain itsensä kanssa. Hiljaisuus on hirviö, se pakottaa henkilön tarkastelemaan tyhjänpäiväistä ja pirstoutunutta minuuttaan. Pelottaahan se.

 IMMU

 

immu
Kuopio

Oli pakinoitsija ja kirjallisuustoimittaja Savon Sanomissa 1975-2007

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu