Itkuhirsi

Tiede ampui taas kultanuoliaan: murehtijat ovat muita älykkäämpiä. Suuremman äo:n saaneet murehtivat enemmän kuin keskiverrot ja tyhmät.

Minä olen aina ollut huolestunut. En osaa katsoa sivusta. Siksikin murehdin yhä, miksi kehittymiseni renessanssi-ihmiseksi, jolla on barokkisielu, viipyilee.

Jospa sitä ei vain hoksaa, koska nyt ovat vallassa miehet, joilla on häränkokoinen ego, mutta jotka ovat täysiä nautoja.

Murheellisena tulee maailmaa katsottua: Finnairia, perussuomalaisia, vaalitukijoita, muuatta tuke tarvinnutta syntymäpäiväsankaria, mopopoikia, äkkivaurastuneita audimiehiä liikenteessä, toimittajia, jotka eivät lue mitään vaan vilkaisevat nettitiedostoja.

Kokonaisvaltainen suru on ansa. Sillä on hurmaava puolensa, se nautinto. Monelle surusta tulee mieliteko, harrastus ja rooli.

Sopii myös muistaa, että huumori on paras sateenvarjo kun paskaa sataa niskaan.

Itkemisestä onkin taas tehty hyve. Ihminen saa liikuttua vapaasti. Pitkään elimmekin etovaa aikaa. On ollut trendikästä olla jämäkästi itseohjautuva, tunnekuohunsa hillitsevä, rationaalisesti elämää erittelevä luonne, joka hankkii lisäarvonsa ivantäyteisellä kyynisyydellä. Kyynikko kun tietää kaiken hinnan mutta ei minkään arvoa.

Tietänette kai mitä nyky-Wahlroos sanoisi opettajan kysyessä minkä virheen Joosefin veljet tekivät myydessään hänet orjaksi. Myivät liian halvalla.

Mutta kyynelilläpä on ihmiselle vankka terveydellinen merkitys. Tiedeväki on tutkinut murheitkijän ja sipulinkuorijan elintoimintoja kyynelvuon virratessa. Oikeasti itkiessä vapautuu kehosta endorfiinia, kehon omaa kipulääkettä. Se toimii morfiinin tapaan ja huolehtii kehon hyvinvoinnista.

Itku on samalla sielunkin bodausta.

Minulla on aina ollut vaikeuksia itkun kanssa. Ikuisesti muistan kun piti mennä kouluun. En halunnut koska osasin jo lukea. Äiti vei kuitenkin ja vähän suivaantui kun panin vastaan ja kivahti, että näytä olevasi mies. Minulta herahtivat vedet silmiin ja kysyin, että tässäkö kaikkien nähden…

Kaipa kyynelvuo on saostunut verenkiertoon, piintynyt sidesanoiksi sivulauseisiin ja nykii hermoissa suonenvedonomaisesti.

Minulla on muuten ympärivuotisesti nuha. Se johtuu siitä, että täällä on joutunut itkemään niin paljon sisäänpäin.

Muuatta asiaa en murehdi vaan kannustan vaimoani, mikäli oleskelulupani peruuntuu pikaisestikin, että hän osaisi nauttia kokopäivätoimisesti leskeyden eduista.

 IMMU

immu
Kuopio

Oli pakinoitsija ja kirjallisuustoimittaja Savon Sanomissa 1975-2007

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu