Vappupiinat

Huiluna soiva hetki, / hauras kuin perhosen siiven kosketus, / kun krapula vaihtui uudeksi humalaksi / laimensi lasin kyynelillä.

Herkkä säkeistys kertoo tietysti vappurakkaudesta, jossa toinen osapuoli on aamulla katsonut läsnäolonsa toisaalla olevan perusteltua.

Parempi kyynelkanava se onkin kuin toinen todennäköinen. Vain hullu vaihtaa kultaisen vaimonsa rautaiseen huoraan.

Pikasimaa se on tämäkin: kihlautui vappuna, vihittiin helluntaina, erosi juhannuksena.

Palkitsevaa vapun viettotapaa moni pohtiikin. Kirkastettuna se tarkoittaa, että pähkäillään räväyttääkö näköelimiin nakit vai viettääkö vapun toisin.

Viinattomia vaihtoehtoja on tunnetusti lavealti.

Hyvästi raitis vappu. Aina voi hankkiutua kuuntelemaan vappuhumoristeja: Vanha, läski savolaisjohtaja sai vappuna vongatuksi kauniin sihteerinsä sänkyyn. Yritti ja yritti, no, tiedätte kyllä mitä. Mutta ei elimellisesti ottautunut. Lopulta johtaja istahti vuoteen reunalle, silmäsi jalkoväliinsä ja huokaisi: Jo vain tajuan miks’ sinua kutsutaan mulukuks&rsquo.

Tuommoisen alatyylin edessä ei tusinakaan tuhtia paukunvartijaa pysty estämään, ettei kuulija tartu ahneesti pulloon.

Jääkiekon MM-kisoja voi vapun jälkeen hankkiutua katsomaan. Mutta koko ajan pelottaa, että kiekko alkaa elää omaa elämäänsä rännissä Suomen päädyssä ja sitähän eivät kansakunnan parhaat pojat kupitta kestä. Jos taas sama tapahtuu vastapuolen päädyssä, niin on aihetta kumota vaasillinen riemuun.

Eivät ole raittiit vaihtoehdot kaksia.

Sanovat, että viina on viisaiden juoma. Siinä valaistuu myös viisauden ja tyhmyyden ero. Viisaudella on rajoituksensa. Ylettömän viinanjuonnin ja maailman reuhakkaan nykymenon yhteydetkin on aihetta havaita: ellei molemmissa käännä ajoissa suuntaa, niin päätyy todellakin sinne minne on menossa.

Mutta jos varoittelusta huolimatta päätätte korkata ja joudutte muistamattoman kulkurimielialan tilaan, niin pari neuvoa.

Käy kenties niin, että tutut suhtautuvat vappuaamuna ynseästi, mutta ihan ventovieraat virnistäen moikkaavat. Siitä ei pidä hätääntyä.

Kesää kohti alkaa tippua tihenevästi postilaatikkoon kanteita, korvausvaatimuksia, laskuja, uhkauksia, kutsuja isyystutkimuksiin, Visa-laskuja. Niihin kun lähemmin tutustuu, niin kevään valojuhlan kulku alkaa väistämättä hahmottua.

Jos on vappukrapula, siihen kannattaa suhtautua myönteisesti. Kun jokainen sydämenlyönti tuntuu ohimoilla, niin tietääpähän ainakin olevansa hengissä.

IMMU

 

immu
Kuopio

Oli pakinoitsija ja kirjallisuustoimittaja Savon Sanomissa 1975-2007

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu