Kielipuoli perätauolla

 

Käynnissä on taas möläkkä pakkoruotsista. Minullakin oli ikioma pakkoruotsi. Katsel…siis kuuntelin taannoin ruotsinkieliset uutiset, jos vuoroon osui Hanna von Wendt. Nyt Yle harvoina hyvinä tekoineen on palauttanut aamuun ruotsinkieliset uutiset.

Suvainnette, koska asia on tärkeä, retroilun.

Meillä on pitkä yhteinen historia. Ruotsalaiset älyttivät meidät Eurooppaan sotimaan puolestaan. Itse he lopettivat sotimisen ajoissa ja kehittivät säästyneillä kruunuilla kadehdittavan hyvinvointivaltion.

Me hakkapeliitat puimme yhä nyrkkiä itärajalla.

Saimme 60-luvulla köyhänapua Ruotsista. Sinne muutettiin ja palattiin kesällä Takahikiälle rehvastelemaan Volvolla.

Nyt me yritämme kostaa pöyhistelemällä EU:n mallioppilaana. Mutta tosi-itsenäinen maa voi olla yhä kansallisvaltio. Vain me kyyryssä nöyristelevät todistelemme hampaat irvessä globaalisuutta.

Urheilun jalommissa lajeissa, kuten tenniksessä ja jalkapallossa, Ruotsi kohosi maailman valioihin. Samaan aikaan meillä pöllimetsässä ahavoituneet syrjäkulmien takkutukat pinkoivat pesältä pesälle.

Ruotsin kuninkaallisuus vasta pänniikin. Kaarle-Kustaata naureksittiin sammakoksi. Kun hän iski saksalaisen Silvian (tai toisinpäin) ja satujen kaunotar suuteli häntä niin sammakosta kuoriutui ehta kuningas.

Isäni oli nimeltään Lennart ja setä Hugo. Veljilläni ne ovat kakkosniminä. Sieltä isän suku lie,vehnän ja maailman kauneimpien naisten maasta.

Jätkäporukoissa juurista ei huolinut huudella. Jo juipit olisivat osoittelevasti seisoskelleet takapuoli seinää vasten.

Kotona en ruotsijuurilla rehvastele. Vatikaanissa muuan nunna kysyi vaaleatukkaisilta vaimolta ja tyttäreltä: Mistä päin Ruotsia olette?

Minua hän silmäsi pejoratiivisesti, arveli kai puolalaiseksi pyhiinvaeltajaksi.

Ettäkö mistä tämmöinen myötäsukaisuus Ruotsia kohtaan?

Rakastin nuorena yhtä tukholmalaista Lenaa (nimeä ei muutettu). Hän oli edistyksellinen kuten ruotsalaiset ovat. Sitä hän ilmensi antamalla tatuoida pyllyposkiinsa perhosen siivet.

Kun hän askelsi Sergelin torin poikki minua kohti, niin hekumoin kuinka perhonen lensi!

Toki monet suomalaiset sanovat pitävänsä, mutta vain hyötymistarkoituksessa kuten Wahlroos, ruotsalaisista.

Mutta minun kiintymykseni ei, jos lievästi seksuaalinen muotoilu suvaitaan,siis olekaan perää vailla

 

IMMU

 

 

 

immu
Kuopio

Oli pakinoitsija ja kirjallisuustoimittaja Savon Sanomissa 1975-2007

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu