Rakkausnuhteet

 

Yliopistotohtori on tutkinut teemaa ”Mitä rakkaus on” laaja-alaisesti. Hän totesikin , että ihminen voi rakastaa paitsi toista ihmistä myös maataan, jumalaa, suklaata, sateenkaarta, sunnuntaipäiviä.

Suvainnette, että autan tohtoria eteenpäin porautumalla rakkauden tragiikkaan.

Francis Baconin kirkastus ”on mahdotonta olla rakastunut ja viisas”, liittyy rakkauden tragiikkaan.

Oletetaanpa, että A. Stubb olisi rakastunut valtaan. Stubb alkaa kuvitella olevansa korvaamaton. Rakkauden traagisimpia ilmentymiä onkin itserakkaus.

Eläinsuojelun kannalta rakkaudessa on oma traagisuutensa. Valtaosa ihmisistä väittää rakastavansa eläimiä, mutta erityisesti yrttejä popsinutta vasikan fileetä kermakastikkeessa.

Avioliittorakkaudessa on oma tragiikkansa. Liittohan etenee vääjäämättömästi, aimomöläkän kautta, kohti täydellistä hiljaisuutta. Sitä kannattaa harjoitella. Jos veres avio kestää parinkin viikon totaalihiljaisuuden, sillä on vankka tulevaisuus.

Rakkaus johtaa usein myös totuuden välttelyyn. Amerikkalaisen tutkimuksen mukaan 90 prosenttia aviopuolisoista olisi valmis pelehtimään vieraassa petissä. Toisaalta taas tiedetään, että mielipidetiedusteluissa juuri 10 prosenttia vastaajista valehtelee.

Maksullisen pikarakkauden traagisuutta ei sovi unohtaa. Uuraasti kolkuttaa omatunto pelotellen kiinni jäämisellä.

Toisaalta moni avioitunut pohtii, olisiko ostettu rakkaus tullut ajan mittaan halvemmaksi.

Traagisinta rakkauden kohteen menettämisessä on tieto siitä, että onnettomasta rakkaudesta selviää viikon surutyöllä. Onnellisesta on riesaa loppuiäksi.

Ikääntyminen tuo rakkauteen oman tragiikkansa. Omaikäiset, ovat no, mahdottomia – talipalloja tai resignoituneita.

Mielellään solmisi suhteen selkeästi nuorempaan. Traagista on havaita, että he pitävät jo keski-ikäistä pelkkänä lähimmäisenä.

Lopulta traagisinta, yhteiskunnallisissa mitoissa, on se, että naiset rakastuvat nykypäivinä renttuihin, koska EK:n junttaaman nykyhallituksen toimilla ei muunlaista porukkaa ole kohta saatavilla.

 

IMMU

immu
Kuopio

Oli pakinoitsija ja kirjallisuustoimittaja Savon Sanomissa 1975-2007

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu