Kaamosasennus
Olemme siirtyneet portaattomasti kevätväsymyksestä kesälomakännin ja syysdepression kautta kaamosmasennukseen.
Syyspimeitä siitä syytetään. Sopii muistaa, että niin kauan kuin vuodenajat vaihtuvat, on kaikki ilmastonmuutospaineissa kohdallaan.
Melankolia on oiva masennuslääke. Aika ajoin kun pistäytyy poteron pohjalla ja kapuaa kynnet verillä taas montun reunalle, se on itsehoitoa tehokkaimmillaan.
Sillä välttää jopa itsepetkutuksen – teennäisoptimismin. Sen ovat omineet itserakkaat. Meille muille ovat jääneet itseinho, itsetyydytys ja itsetuho.
Oulussa keksittiin parannuskonstiksi kaamosmasennukseen korviin tungettavat led-valot. Alakulo sammuu oitis eikä pimeä aika työnnä sisimpään huurteista ratakiskoa.
Amerikassa on värivalojen vaikutusta aivojen aktiviteettiin tutkittu eläinkokeilla. Oulussa apinavaihe on voitu jättää väliin, koska tutkittavat ovat pohjalaisia.
On valojen sysäämisessä korviin tietysti innovaatioainesta. Näin saamme maailman lyhyimmän valaistun pururadan.
On näitä vippaskonsteja lääketieteen varjolla aina ollut. Nivelten niksauttajat, iirisdiagnostikot, verenseisauttajat, kaukoparantajat, enkelilähettiläät, älypillerit.
Nyt kun raha määrää yliopistojen toimet, on ylletty tähänkin markkinakikkaan. Valopäähän.
Terve ajoittainen alakuloisuus tai melankolia onkin keskivahvaa masennusta ja normaali epäonnistusmielipaha paniikkihäiriö.
Mahtaako niissäkin diagnooseissa psykiatrin etiikka pykiä? No, sitenhän lääketeollisuus ja osakeomistajalääkärit vaurastuvat.
Väärin tekeminen, toisten huijaaminen kaduttaa monia. Ennen siihenkin oli lääke: omatunto kolkutti. Nykymenossa omatunto varoittaa, että joku saattaa nähdä.
Tunnen lääkärin, joka medikalisaatiota välttääkseen ja työtovereitaan varoittaakseen merkitsi vastaanotolla ravaavan potilaskorttiin jpk. (= joka paikasta kipeä.)
Melankoliaan taipuvaisena en huoli valoja korviin. Sisääni ei tungeta ylimääräistä.
Suomen miehen konstit ovat muut, vaikkapa sormi nenään liikennevaloissa.
Ylipäätään kannattaa pitää korvat ja suu kiinni mutta silmät auki.
Kaamosmasennuksen aikana kevätväsymystä vartoessa paras vaihtoehto on sopivasti tauottaen nakit silmille.
IMMU
Muistan opiskeluajoilta, kun näitä valon syttymis- ja sammumisjuhlia vietettiin, että lukukauden alkuun osui syyspäivän järjenseisaus ja kun kevääseen mennessä alkoivat paukut olemaan vähissä, oli meillä solidaarisuussymposiumi eli kevätpäivän järjentasaus sekä vappuna muistaakseni oli vielä muistilokeroiden nollaus.
Ilmoita asiaton viesti
Leikkimieliset kansalaiset eivät oikein tunnu uskovan todeksi sitä, mutta esimerkiksi tutkimani näytteen 47 naista 828:sta kuoli keväällä, kaamosrasituksen päättyttyä /www.litorina.org/exhaustion/.
Yleisin termein todellisuuden hyväksymistä totena sanotaan inhimilliseksi kehitykseksi. Kehittyneen ihmisen elämään fyysisen ympäristön olosuhteilla ei ole uupumuksen kaltaista radikaalia merkitystä.
Ilmoita asiaton viesti
>#2/SM:
Linkin takana on vakuuttavan tuntuinen tutkimus, jossa on käytetty kohtuullisen laajaa aineistoa. Valitettavasti se ei minulle täysin auennut alkeellisella insinöörienglannin sanavarastollani, vaikka yritin tavata tutkimuksen alusta loppuun. Sattuuko siitä olemaan jossakin suomenkielinen referaatti?
Ilmoita asiaton viesti
Melankolikkona on hyvä olla varsinkin tämän vuoden kaamoksessa, kun on aurinkomyrskyt ja kaikki – voi saada angstin kaupan päälle.
Ilmoita asiaton viesti
Seppo Monoselle kiitos kommentista.
En ole halunnut naureksia kaamosmasennukselle, enkä pilkata tutkimuksia.
Jos jokin kohde kritiikille on, kenties jonkun mielestä hauskallekin, niin tekosairaudet, ylilyöntireaktiot alakuloon, terveet ruikuttajat.
Levollista alkutalvea, Immu
Ilmoita asiaton viesti
suomeksi suppeasti: /www.litorina.org/elinvoimasta/.
Ilmoita asiaton viesti