Kaamosasennus

 

Olemme siirtyneet portaattomasti kevätväsymyksestä kesälomakännin ja syysdepression kautta kaamosmasennukseen.

Syyspimeitä siitä syytetään. Sopii muistaa, että niin kauan kuin vuodenajat vaihtuvat, on kaikki ilmastonmuutospaineissa kohdallaan.

Melankolia on oiva masennuslääke. Aika ajoin kun pistäytyy poteron pohjalla ja kapuaa kynnet verillä taas montun reunalle, se on itsehoitoa tehokkaimmillaan.

Sillä välttää jopa itsepetkutuksen – teennäisoptimismin. Sen ovat omineet itserakkaat. Meille muille ovat jääneet itseinho, itsetyydytys ja itsetuho.

Oulussa keksittiin parannuskonstiksi kaamosmasennukseen korviin tungettavat led-valot. Alakulo sammuu oitis eikä pimeä aika työnnä sisimpään huurteista ratakiskoa.

Amerikassa on värivalojen vaikutusta aivojen aktiviteettiin tutkittu eläinkokeilla. Oulussa apinavaihe on voitu jättää väliin, koska tutkittavat ovat pohjalaisia.

On valojen sysäämisessä korviin tietysti innovaatioainesta. Näin saamme maailman lyhyimmän valaistun pururadan.

On näitä vippaskonsteja lääketieteen varjolla aina ollut. Nivelten niksauttajat, iirisdiagnostikot, verenseisauttajat, kaukoparantajat, enkelilähettiläät, älypillerit.

Nyt kun raha määrää yliopistojen toimet, on ylletty tähänkin markkinakikkaan. Valopäähän.

Terve ajoittainen alakuloisuus tai melankolia onkin keskivahvaa masennusta ja normaali epäonnistusmielipaha paniikkihäiriö.

Mahtaako niissäkin diagnooseissa psykiatrin etiikka pykiä? No, sitenhän lääketeollisuus ja osakeomistajalääkärit vaurastuvat.

Väärin tekeminen, toisten huijaaminen kaduttaa monia. Ennen siihenkin oli lääke: omatunto kolkutti. Nykymenossa omatunto varoittaa, että joku saattaa nähdä.

Tunnen lääkärin, joka medikalisaatiota välttääkseen ja työtovereitaan varoittaakseen merkitsi vastaanotolla ravaavan potilaskorttiin jpk. (= joka paikasta kipeä.)

Melankoliaan taipuvaisena en huoli valoja korviin. Sisääni ei tungeta ylimääräistä.

Suomen miehen konstit ovat muut, vaikkapa sormi nenään liikennevaloissa.

Ylipäätään kannattaa pitää korvat ja suu kiinni mutta silmät auki.

Kaamosmasennuksen aikana kevätväsymystä vartoessa paras vaihtoehto on sopivasti tauottaen nakit silmille.

 

IMMU

 

 

immu
Kuopio

Oli pakinoitsija ja kirjallisuustoimittaja Savon Sanomissa 1975-2007

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu