Neukun alla

En ole ikinä heristellyt nyrkkiä itärajalla niin RUK:n kuin kävinkin. Lukiossa opettelin venäjää kolme vuotta ja matkustin läpi Siperian.

Isäni yleni sodassa vänrikistä kapteeniksi ja oli, aikalaistodistajien mukaan, kuin Tuntemattoman sotilaan Koskela.

Kävin yliopistoa puoluehurmoksen vuosina. Taistolaispyhäkoululaista ei minusta tullut eikä ryssää silmien väliin tähtääjää.

Muistumat Venäjästä – ja Neuvostoliitosta – ovat lämpimiä.

Toki voisi kertoa lutikoista kielikurssiasuntolassa tai Viipurin aseman vessan pöyristyttävästä lemusta. Tai KGB:n miehestä joka seurasi minua Moskovassa. Menin metroon, hän luki, muka, Pravdaa. Nousin metrosta ja luikahdin takaisin. Pravdamies seurasi kärppänä. Metron portaissa totesin, että kiintoisa se on Pravda. Hän ynähti ”mhmhmhm” ja katosi. Ei seurattu sen jälkeen.

Venäjä on minulle sipulikupolikirkot Siperian radan varressa, hiukkaskiihdytin Novosibirskin Akatemiakaupungissa, Tšehovin hauta Novodevitšin luostarin hautausmaalla ja hänen maatilansa Melihovossa, pakoputken kyljessä savustettu omuli Baikalilla, Joutsenlampi Bolšoissa, Vladimir Vysotškin Hamlet Juri Ljubimovin Taganka-teatterissa. Tretjakovin galleria.

Nikolai Gogolin Ukrainan tilaa suren. Kiova oli neukkuaikaan runsas. Siellä aisti Karpaattien slaavien perimän. Yhä suren kun kamera meni rikki kun löysin Mihail Bulgakovin kotitalon. Odessassa jäljitin Isaak Babelia, Ivan Buninia ja Oistrahin viulustisukua.

Yhä suren hukkaamani venäjän kieltä. Aika ajoin luen toki venäjäksi mutta sävyt, ne puheen sävyt, ovat jääneet. Etuliitteillä sanomisen tarkoituskin muuttuu.

Venäjä on kaunis kieli siinäkin, että meillä on miesten niminä Usko, Toivo, Armas. Venäjässä ne ovat Vera, Nadetžda, Ljubov.

Minun runoilijana on Anna Ahmatova. Häneen ei edes Stalin uskaltanut tarttua. Hän oli ”puoliksi nunna, puoliksi huora” luonnehdittiin. Annan ihailijat joivat samppanjaa hänen solisluukuopistaan. Modigliani piirsi hänestä unohtumattoman kuvan.

Että eikö mikään ollut vialla? Oli. Vastenmielisiä ihmisiä piisasi, siis känniset suomalaiset rehvastelijat, pimeässä rahanvaihtajat, ryssitelijät.

 

IMMU

 

 

 

 

immu
Kuopio

Oli pakinoitsija ja kirjallisuustoimittaja Savon Sanomissa 1975-2007

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu