Torakaivo

On tutkittu, että riidanhaluiset ja vihoittelevat ihmiset kuolevat nuorempina kuin sovittelevat. 95 prosentissa parisuhteista riidellään etenkin loma-aikana. Loput viisi prosenttia valehtelevat.

Nuoret torailevat koska kumpikin osapuoli tietää vielä lopullisen totuuden kaikesta. Ikääntyvä mies taas korvaa takkuilevan potenssinsa kärhämöinnillä. Tiedä sitten takaako riidattomuus ikuisen luomuerektion.

Mitä enemmän hampaita tippuu, sitä purevimmiksi monet käyvät. Kestotora vie puolet avioliitoista eroon. Jos hoksaa ottavansa kumppanista silmillä arkunmittoja, ei ratkaisua huoli lykätä. Vaikka on se niin, että mikäli mennään yhteen mitättömistä syistä, mitättömistä syistä myös erotaan.

Ravakka riita kuulemma puhdistaa ilmaa ja riidasta edetäänkin rauhaan. Sotakirveet haudataan. Useimmat tosin painavat hautapaikan visusti mieleensä.

Omaa elämännäkemystäni kuvaa parhaiten se, kun Ojarumpu, olkaveljeni, tiedusteli, että suuttuuko puoliso jos väkytän hänelle vastaan. Vastasin totuudellisesti, että en edelleenkään tiedä.

Siksikään meillä ei särjetä paikkoja, paiskella astioita, uhkailla tai käytetä toisesta kansankuppilamaista kieltä. Jo avion alussa ymmärsin eliminoida mahdolliset kränätilanteet. Meillä minä vaikkapa silitän ja valmistan ruoat.

Siivota minun ei tarvitse. Siksikin kiusaannun päivittäismelusta, pölynimurin ulvonnasta. Mutta. sovintohenkisesti en ole ottanut kiusaantumista sanaharkkamielessä esille. Hankin vain metsurin kuulosuojaimet. Ei omaa oksaa pidä sahata. Ellei siihen suoranaisesti olla hirttämässä.

Tosin kerran olin langeta poikkipuolissanan syntiin. Puoliso valitti vuolaasti kuinka nuoriso mättää hampurilaispaikan kääreet ja mukit kadulle ja pihoihin. Minä lohdutin, että eipä aikaakaan kun ne vetävät laillamme ylleen suorat housut ja jakkupuvut ja alkavat natista nuorison holtittomuudesta.

Siihen puoliso, että sanakin vielä, niin hän lähtee äidin luo. Hallitsin mestarillisesti itseni enkä sittenkään huutanut: ”Taksi!”

Pitkiä vuosia on siis edessä torattomasti!

Hoivaksi matkalle leppeää ja toratonta loppuvuotta varten: Ellei siedä toisen pieniä paheita, ei pysty nauttimaan hänen suurista hyveistäkään.

 

IMMU

 

 

immu
Kuopio

Oli pakinoitsija ja kirjallisuustoimittaja Savon Sanomissa 1975-2007

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu