Pelin renki

Maailman lyhyin pururata on hölkkääjän korvien välissä. Siksi urheiluväen kanssa joutuukin aina vaikeuksiin. Olin silti kympin urheilija ja päätin jo kansakoulussa, että minusta tulee Juventukseen maaleja mättävä kärkimies.

Sitten sain silmälasit. Kun olin särkenyt peleissä kolmet sanoi neljän lapsen kanssa leskeksi jäänyt äitini, että josko keksittäisiin halvempi harrastus.

Rupesin lukemaan. Harmia siitäkin on piisannut.

Toimitustyössä oli kaksi ryhmää, jotka säikähtivät pöksyt ravoille, jos he kuulivat alaltaan jotain negatiivista: talous- ja urheilutoimittajat.

Minua pidettiin markkinavoima- ja urheiluvastaisena. Uskon silti olleeni kuntohullujen seassa ainoa, joka oli lukenut Martti Jukolan Huippu-urheilun historian.

Koulussa oli vastenmielistä kun liikunnanopettaja ja parhaat urheilijat liittoutuivat. Inhosin kun joukkueita valittaessa jäivät viimeisiksi ne ressukat. Minäkin (!) olin kapteenina arvostelemassa.

Kirjallisuuden paras urheiluhulluuskuvaus on Pentti Haanpään Pyöräurheilija Saikansalo novellikokoelmassa Heta Rahko korkeassa iässä. Hän valmistautui Italian kisoihin ripustamalla pyörän roikkumaan saunan katosta ja palkkasi löylynlyöjän.

Jalkapallo on opettanut paljon. Tuhansia, tuhansia kertoja lauoin autotallin oven ylänurkkaan ja peippasin puita hangessa.

Sitähän tämä elämä on, taklaamista, nöyryytystä, tuulettamista, loukkaantumista, syrjäyttämistä. Nikolai Leskovin sanoin: Koko elämäni ajan olen ollut sortumaisillani mutta koskaan en ole joutunut perikatoon.

Sitä uskoa urheilu on antanut.

Että kukako on yhä Suomen paras jalkapalloilija? Atik Ismail. Niin ikikupsilainen kuin olenkin, kävin salapäin ihailemassa hänen taitojaan Koparien peleissä.

Syy seurata jääkiekkoa oli taas Jouni Rinne.

Jos tv:stä tulee poliisisarja ja taitoluistelua, sopii arvata kumpi tulee valituksi.

Kuntopyöräkin minulla on. Joku väitti sitä paikallaan polkemiseksi. Mutta kun barokkimusiikki soi niin kilometrit sujahtavat. En silti aio Bostonin maratonille.

Voisin katsoa formulakisojakin jos Sari Huovinen selostaisi ja Kerttu Kotakorpi ennustaisi säät. Heitä näytettäisiin ruudussa. Autot pörisisivät taustalla.

Liikuttavaa ensi vuotta.

 

IMMU

 

 

 

 

immu
Kuopio

Oli pakinoitsija ja kirjallisuustoimittaja Savon Sanomissa 1975-2007

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu