Uusi kuosi

Uutena vuotena luvataan runsaasti. Lupaukset ovat lopulta vain nousuhumalassa kiihottuneen mielikuvituksen valhetta.

Maailmanmenossa lupaaminen on alkanut tympiä. Hallitukset lupaavat parempia aikoja. Hämärästi – sillä hämäryys puheessa lisää glooriaa.

Kun poliitikko puhuu lupaavasti yhteisestä veneestä,alkaa miettiä, että onko hänellä molemmat airot vedessä. Kuka soutaa, kuka pitää perää?

Koska nyt on muutoksen aika niin lupaan lopultakin rikkoa kaikkia seitsemää kuolemansyntiä.

Ahneeksi alan heti. Henkilöä, joka ei osoita ahneutta on pidetty aina tyhmänä. Hänelle on tolkutettu, että ahneella on paskainen loppu. Ahneet rikkaat ovat sillä puheella hölmöjä huijanneet päästäkseen kokoamaan oman keon yhteisestä korresta.

Ylpeäksi ryhdyn oitis. Raamattu väittää, että ylpeä kompastuu ja kaatuu. Asia on juuri päinvastoin. Tarpeeksi asti olen jo tuntenut ylpeiden anturat selän päällä.

Kateelliseksi ryhdyn. Kateus on uusliberalistisen kapitalismin tärkein käyttövoima.

Kohtuuttomuutta ruoassa ja juomassa alan noudattaa. Totuus on, että missä kohtuus loppuu, siinä riemu repeää.

Haureuteen pyrin, no, elinvoimaisesti. Haureus tuo elämään siitä puuttuvan jännitysmomentin eli kiinni jäämisen pelon.

Vihan toteuttaminen on vaikeinta. Viha on niin hieno tunne, ettei sitä pidä tuhlata merkityksettömiin kohteisiin. Sopuisaa veljeyttä on aina korostettu. Sopii muistaa, että Kain ja Abel olivat ensimmäiset veljekset. Toisaalta taas kolmikosta vapaus, veljeys, tasa-arvo kaksi on yhteiskunnassa pyyhitty yli, veljeys kukoistaa.

Laiskuus, joka on luonteenomaisin piirteeni,panee aprikoimaan. Jos joku rehvastelee rikastuneensa työllä, kysyn heti, että kenen työllä.

Millainen sitä voisi uuraana olla?

Dynaaminen, pitkäjänteinen statushakuinen moniosaaja, myönteinen, ulospäin suuntautunut, joka asiaan puuttuva taloustaikuri. Rutiineja rikkova…tai, no, raukaisee jo niin, että jos alkaneenkin vuoden ihan vain vielä jouten ja hötkyilemättä makailisi.

Lupaan,kun joku rehvastelee rikastuneensa työllä, kysyä heti, että kenen työllä.

IMMU

 

immu
Kuopio

Oli pakinoitsija ja kirjallisuustoimittaja Savon Sanomissa 1975-2007

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu