Itkuhirsi

Itkemisestä on taas tehty hyve. Pitkään elimmekin etovaa aikaa. On ollut trendikästä olla tunnekuohunsa hillitsevä luonne, aateloituna ivantäyteisellä egokyynisyydellä.

Tv:ssä iskelmälaulajat kyynelehtivät keskenään. Kiinnostavaa on, että ovatko he nousu- vai laskuhumalassa. Myynninedistämisitku on palkitsevaa.

Hyötyliikuttuvia on runsaasti poliitikoissa.

Mutta aidoilla kyynelillä on ihmiselle terveydellinen merkitys.

On tutkittu murheitkijän ja sipulinkuorijan elintoimintoja kyynelvuon virratessa. Oikeasti itkiessä vapautuu kehosta endorfiinia, kehon omaa kipulääkettä. Se toimii morfiinin tapaan ja huolehtii kehon hyvinvoinnista. Murhe- ja iloitku ovat sielunkin bodausta.

Minulla on vaikeuksia itkun ja naurun kanssa. Se paljastaa slaavilaisen sielun. Itku ja nauru keriytyvät sisäkkäin.

En halunnut kouluun koska osasin jo lukea ja laskea. Äiti talutti kouluun ja suivaantui kun panin vastaan ja kivahti, että näytä olevasi mies. Minulta herahtivat vedet silmiin ja kysyin, että tässäkö kaikkien nähden…

Minulla on pitkä ura itkettäjänä. Olipa suvussa ristiäiset, rippijuhlat, häät, syntymäpäivät tai hautajaiset jouduin puhumaan. Monta ammattilaislavataiteilijaa, pappia siis, jäi kateena punoittamaan ja rykimään.

Äidin kuoltua lopetin. Aloin epäillä, että sallin sydämeni liikuttuvan vain jos saan porukan parkumaan.

Jos kotona kehkeytyy suukopua, en ryhdy sanallisestikaan nujakoimaan.. Silmät vain kostuvat ja puoliso vakuuttaa ensin olevansa väärässä ja kohta minä hänen olleen oikeassa. Semmoinen tasajako.

Minulla on muuten ympärivuotisesti nuha, koska tylyssä maailmassa olen joutunut itkemään niin paljon sisäänpäin.

Sain tiedon, että sydämessäni, ihan oikeasti, on muuan perusvika. En itkenyt vaan askelsin Valkeisenlammen viertä ja uskouduin Ojarummulle, olkaveljelleni, että mikäli oleskelulupani peruuntuu pikaisestikin, niin iloitsisin jos puolisoni osaisi nauttia leskeyden eduista.

Ja: itku on hyvästä mutta jospa rypyt uurtuisivat sinne, missä hymytkin ovat olleet.

IMMU

immu
Kuopio

Oli pakinoitsija ja kirjallisuustoimittaja Savon Sanomissa 1975-2007

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu