Savohaava

On tutkittu, että Pohjois-Savo on paras maakunta elää. Otamme esimerkkejä:

Väitetään, että me emme kykene nauramaan itsellemme. Mekö suuttuisimme? On viha niin syvä tunne, että se vaatii merkittävän kohteen, toisen savolaisen.

Eikä kaikkien huoli olla syntymäsavolaisia. Esa Pakarinen (s. Rääkkylä) ja Lasse Lehtinen (s. Kotka) ovat oivia esimerkkejä siitä, kuinka ympäristötekijät ovat merkittävämpiä kuin perintötekijät.

Minäkin synnyin Joensuussa mutta Kuopioon isäni lapsuus- ja koulukaupunkiin. Äiti on Heinävedeltä. Sekoitukseni on kai pahin mahdollinen – savolaisgeenit ja karjalaiset vaikutteet.

Sepä rapsauttaa etelän väen poskilihat aknelle kun täällä valmistetaan konjakkia. Ranska, sivistysmaa, on tajunnut asemamme ja nimennyt yhden maakuntansa Savoijiksi. Ranskan kielessä on savolaispohjaa. Termi savoir-faire tarkoittaa taitavuutta, kekseliäisyyttä ja kykyä mukautua eri olosuhteisiin.

Onkin torilla tuumattu, että pannaan kohta Euroopan ruokakulttuuri kuntoon. hampurilaiset ja jauhomakkarat pois kioskeista ja tilalle matkailuperävaunut, joissa myydään Partasten kukkoja ja munkkipossuja. Tönkkösuolattu muikku kuuluu listalle.

Mahtaisivat sivistelevät Helsingin jäntevän-suonikkaat (meillä Savossa suositaan pyöreitä pyknikkoja, joissa piisaa taputtelemista) sisäfileesutturat imaista lisäkeherneet nenäänsä.

Mutta katsellaan nyt lajinsa. Ehtiihän tuon.

Työnteon välttelystä meitä mollataan. Mutta savolaiset ovat raivanneet Suomen kivisimmät pellot, rehkimättä. Siinä missä muut etsivät yhtä dogmaattista ratkaisua, savolainen keksii kymmenen vippaskonstia.

Työläimmistä hommista on selvitty Tom Sawyer – efektillä. Kun monikerroksisin lauserakennelmin kehuu työn palkitsevuutta, niin muut käyvät käsirysyyn päästäkseen hikoilemaan.

Jos Luther olisi aloittanut uurastusetiikkansa kylvämisen Savosta, hänet olisi naurettu järkiinsä ja paljolta hötkyilyltä olisi maailmassa vältytty.

Savolaislähtöinen on takuulla sekin ilmaisu, että mikäli piru on irti, antaa sen mennä menojaan. Tästä johtuukin, että täällä ei juuri esiinny päkistämispohjaisia sairauksia kuten migreeniä ja peräpukamia.

Kun etelä- tai länsisuomalainen joutuu tekemiseen savolaisen kanssa, se asettaa hänet omiin mittoihinsa. Eli jokainen saa merestä vain sen verran kuin hänen kippoonsa mahtuu.

IMMU

immu
Kuopio

Oli pakinoitsija ja kirjallisuustoimittaja Savon Sanomissa 1975-2007

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu