Vappupiinat

Keskeisin pohdinnan aihe juuri nyt on vapun viettotapa. Kirkastettuna se tarkoittaa, että pähkäillään räväyttääkö nakit näköelimiin vai viettääkö vapun toisin.

Moni kokee vappuna pikarakastumisen. Tuloksen tietää: kihlautui vappuna, vihittiin helluntaina, erosi juhannuksena.

Viinattomiakin vaihtoehtoja on. Voi kertoa vappuvitsejä:

Ikääntyvä savolaisjohtaja sai vongatuksi sihteerinsä sänkyyn. Yritti ja yritti mutta ei elimellisesti ottautunut. Johtaja istahti, silmäsi jalkoväliinsä ja huokaisi:

– Jo vain tajuan miksi sinua kutsutaan mulkuksi.

Koska krapula keksittiin? Kymmenen tuntia viinin keksimisen jälkeen.

Tuommoisen alakulon sytyttävän stand up-hölötyksen edessä tuskin tusinakaan paukunvartijaa pystyy estämään tarttumasta pulloon.

Toisaalta: jos ilo ilman viinaa on teeskentelyä, on suru viinan puutteet vuoksi aitoa.

Suvainnette muistuttaa, että Jeesus, tuo nasaretilainen kulkurifilosofi, piti viinistä niin paljon, että muutti Kaanaan häissä veden viiniksi.

Sanovat, että viina on viisasten juoma. Siinä valaistuu myös viisauden ja tyhmyyden ero. Viisaudella on rajoituksensa.

Ylettömän viinanjuonnin ja maailman reuhakkaan nykymenon yhteydetkin on aihetta havaita: ellei molemmissa käännä ajoissa suuntaa,päätyy todellakin sinne minne on menossa.

Mutta jos varoittelusta huolimatta päätätte korkata ja joudutte muistamattoman kulkurimielialan tilaan, niin pari neuvoa.

Käy kenties niin, että tutut suhtautuvat vappuaamuna torilla ynseästi, mutta ventovieraat moikkaavat virnistäen.

Siitä ei pidä hätääntyä

Kesää kohti alkaa postilaatikkoon kertyä kanteita, korvausvaatimuksia, luottokorttilaskuja, tappouhkauksia, kutsuja isyystutkimuksiin. Niihin kun lähemmin tutustuu, niin kevään valojuhlan kulku alkaa hahmottua.

Jos vappuaamuna kädet vispaavat kuin mandoliinimusikantilla siihen kannattaa suhtautua myönteisesti. Kun jokainen sydämenlyönti tuntuu ohimoilla, tietää ainakin elossa olevansa.

Hengissäpysymislyriikkaakin olen säkeistänyt:

Huiluna soiva hetki,/ hauras kuin perhosen siiven kosketus, / kun krapula vaihtui uudeksi humalaksi / laimensi lasin kyynelillä.

 

IMMU

 

immu
Kuopio

Oli pakinoitsija ja kirjallisuustoimittaja Savon Sanomissa 1975-2007

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu