Lukuselvitys
Lukeminen on romahtanut nykylapsilla tablettien ja padien vuoksi. Vekottimet esineellistävät. Sanavarasto niukentuu. Kuka tuntee nämä: röplyyttäminen, päkistäminen, pönttö-örvelö, uivelo?
Lukeminen on elämäni toiseksi paras nautinto. Paras jääköön, perhelehdessä, arvattavaksi.
Vietin lapsena aamut kotona yksin. Joutessani opettelin lukemaan, olinhan jo viisivuotias.
Suosikki oli Grimmin satu Poika joka halusi oppia pelkäämään. Kunpa vain osaisin väristä, hän huokaili.
Ensirakkauteni olivat Punahilkka ja Lumikki. Tuhannen ja yhden yön tarinoiden myötä meri kiehtoi. Sindbadista juurtui uhkaus, jota yhä käytän jos kotona syntyy eripuraa: ”Antaa arpeutua, lähden merille.”
Saduissa on aina onnellinen loppu. Siksi niitä kutsutaankin saduiksi.
Teos joka humautti metrin halolla hartioihin oli Robin Hood. Hän otti rikkailta ja antoi köyhille. Se leimaa yhä yhteiskunnallista utopiaani.
Huckleberry Finnistä tajusin kuinka helposti ihmiset huijataan luopumaan vapaasta tahdostaan. Massana seurataan populisteja, jotka ovat ostettavissa mihin tarkoitukseen tahansa.
Ahneesti luin L.M. Montgomeryn Annat. Toveripiiri ivasi, mutta vuodet osoittivat lukemisen kaukoviisaudeksi. Annan tuntemisesta on ollut jopa sylihyötyä.
Tiina-kirjat luin tyyny vieressä. Jos kaverit yllättivät, sujautin kirjan sen alle.
Hyppäsin suoraan Pohjantähteen. Olin 12 lukiessani ensimmäisen osan ja kysyin äidiltä, että mikä on vitjamuna. Äiti siihen, että mitähän jos lukisit muut osat tuonnempana. Näin asianmukaisesti tapahtuikin.
Luettuani venäläisiä klassikkoja otaksuin olevani Dostojevskin Idiootin ruhtinas Myškinin sukua. Hän on ainoa oikea kirjallisuuden Kristus-hahmo, yleishurskastelijoiden vastavoima, viattomuudessaan vahva ja siksi ujo, varautunut ja syrjäänvetäytyvä.
Kade olen Jack Londonin Buck-koiralle. Se kuulee susien kutsun ja liittyy niihin. Valvon yhä öitä kuullakseni kutsun. Yhä kauempaa ja kauempaa ulvonta kuuluu.
Lukemattomien (!) seurassa jää ympärille usein kylmä rinki. Se on passeli hinta itsenäisyydestä ja vapautti työvuosina samastumasta joukkoon, josta on luotu erottumaan.
IMMU
Hyvä aihe. Tässä aika monen vapaavuorolisen kokemuksia! http://niklasherlin.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttu…
Ilmoita asiaton viesti
Tässä blogissa oli kyse lapsista, ei vapaavuorolaisista.
Ilmoita asiaton viesti
”.. otaksuin olevani Dostojevskin Idiootin ruhtinas..”
Sain viime yönä loppuun Dostojevskin ’Muistelmia kuolleesta talosta’, jossa on monenlaista ihmisprofiilia. En raaskinut tällä kertaa ahmia, vaan kirja on nyt kuin pakanamaan kartta reunamerkintöineen. Pitää kerätä ne joskus koneelle ja käyttää omina ajatuksina; tekee viisaan vaikutuksen, kun ei mainitse lähdettä.
Ilmoita asiaton viesti
No! Lähde pitää aina mainita. Jos osuu olemaan fiksu, sen tekee. Paitsi että suurimmat kirjalliset varkaat ovat Brecht ja Shakespeare…
Voi lajinsa, yst. Immu
Ilmoita asiaton viesti