Järkeä paistamassa

Onko kuultu juttua siitä kuinka kuppari kohtasi pontikkapannun hengen? Henki lupasi täyttää verenimijän yhden toiveen. Kuppari päätti haluta pääministeriksi.

Henki silmäsi kupparia tovin mutta täytti toiveen. Kohta kuului ministeriöstä kupparin hyytävä huuto: ”Henki, heleketti, petit minut, eihän hommani muuttunut lainkaan!”

Sainpa narratuksi teitä lukemaan pitemmälle. On aika siirtyä ylevimpiin aiheisiin, niin yleviin, ettei niistä ole vaaksaa naurettaviin.

Askelsin terhakasti torilta kohti omistamaani mutta en hallitsemaani kiinteistöä. Siitä huolimatta rinnalle rähvelsi tuiki tuttu taivaan isän vapaalla kädellä hahmottelema vaeltaja, olkaveljeni Ojarumpu.

Otin pikaisesti aloitteen:

– Sanopa kuka on lempiajattelijasi?

– Henry Miller, Ojarumpu vastasi salamana.

– Että mitenkä?

– No, Henry ajatteli koko elämänsä sitä asiaa, jota sinäkin taukoamatta ajattelet.

– Ei kun ihan totta. Ajattelevatko poliitikot enää mitään?

Ojarumpu vakavoitui:

– Sen tiedän, että jos näet päättäjäringin naureskelevan, niin he ovat keksineet kenen niskoille vilunginteon syyn voi sälyttää.

Minä siihen:

– Todistit juuri, että valtaosa ajatuksistasi ovat niin matalia, etteivät yllä päähän asti. Mutta on se niinkin, etteivät ihmiset jouda nykyaikana ajattelemaan. Sitä varten luodaan yleinen mielipide. Yhteiskuntasopimus taas tarkoittaa, että joku ajattelee puolestasi omaksi edukseen.

– Joo. Kaikilla kansoilla on kuulemma oma tapansa ajatella. Englantilainen ajattelee istuallaan, saksalainen seisaallaan, ranskalainen kävellessään. Suomalainen ajattelee jälkeenpäin.

Siinä rupatellessa silmäsimme muuatta kutsuvaa ovea.

– Oletko ajatellut…, aloitin juohevasti.

– Olen, keskeytti Ojarumpu. Suuret filosofit ovat pohtineet miksi pessimisti ajattelee, että lasi on puolityhjä ja optimisti, että lasi on puolitäysi. Meillä kotona taas on käytäntö, että ajatellaan kumminpäin tahansa, niin sanomista siitä tulee.

Jatkoimme kohti Valkeisenlampea tietäen mikä on ajatusten ja ajattelemisen ero. Ajoittainen järki.

IMMU

immu
Kuopio

Oli pakinoitsija ja kirjallisuustoimittaja Savon Sanomissa 1975-2007

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu