Jussijuoksu

Pitkinä pyhinä ja lomilla ovat ongelmansa. Silloin joutuu tekemisiin pitempiä toveja vaikeasti hallittavien elementtien, kuten perheen ja luonnon, kanssa.

Moni viriili henkilö pohtii lomarakkauden ja juhannusheilan etuja. Suosittelen juhannusheilaa. Se on ajallisesti ja taloudellisesti edullisempaa. Lomarakkaudesta on karuja esimerkkejä: kihlautuivat juhannuksena, vihittiin kirkastussunnuntaina, erosivat kekrinä.

Juhannuksena tuoksuvat sylit kohtaavat uuraasti. Se tuottaa venerogeille mukavat lisätulot. Sopii muistaa sylin avautuessa, että mitä useampi gonokokki, sen kirvelevämpi jälkisoppa.

Ongelmansa oli toki savolaisjohtajalla, joka sai vongatuksi sihteerinsä juhannuksena sänkyyn. Hän yritti ja yritti mutta elin ei ottautunut. Johtaja istahti sängyn laidalle, mulkoili jalkoväliään ja muotoili:

– Nyt ymmärrän miksi sinua kutsutaan mulkuksi.

Juhannus on amatöörien alkoholijuhla. Kuinka maailmalla viinaa juodaan? Yläluokkaiset englantilaiset veden kera, keskiluokkalaiset ruotsalaiset ilman vettä ja kaikki juhannussuomalaiset kuin vettä.

On se niin, että ilo ilman viinaa juhannuksena on teeskentelyä mutta suru viinan kesken loppumisen vuoksi takuulla aitoa.

Juhannusta on edullisinta juhlistaa toisten mökeillä. On vavahduttavaa kun hakeutuu kaverin mökille aattoiltapäivällä, heläyttää koko perheen voimalla hei! Mukana on kieppi b-luokan ruokamakkaraa, se täydentää passelisti isäntäväen öklömarinoituja talouskyljyksiä ja broilerinkoipia.

Tuota pikaa vieras onkin valmis neuvomaan mökinpidossa: Tuosta kuistin edestä kun raivaat koivut pois, niin järvinäkymä on avoin…

Juhannusta voi toki viettää perhepiirissä, mutta silloinkin vaanivat vaarat. Vaimo vahtii korkkaamista iltayhdeksään ja vaatii poikkeamista nuoruuden tanssilavalla. Vaimo ilkkuu, mahdollisesti, että mahtaako mies pysyä enää tempossa. Tilanteesta ujuttautuu irti, kun mainitsee, että helposti pysyn, pidän vain jenkkakahvoistasi kiinni.

Onneksi juhannuksen aika on lyhyt. Totesihan Pentti Haanpää jo viisaasti: ”Juhannushuveissa tapahtuu paljon onnettomuuksia, kuten tilastot todistavat, rakastumisia ja riitoja, kihlauksia ja pahoinpitelyjä.”

IMMU

immu
Kuopio

Oli pakinoitsija ja kirjallisuustoimittaja Savon Sanomissa 1975-2007

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu