Merta vuodattamassa

Veijo Meri syntyi vuoden 1928 viimeisenä päivänä, samalla kellonlyömällä kuin Aleksis Kiven sanotaan kuolleen.

Kivestä Meri kirjoittikin ahkerasti. Mutta joutui hän Kiven vuoksi vaikeuksiinkin. Hän esitelmöi Kuopiossa 1984. Keski-ikäistä vanhempaa naisväkeä kiinnostivat eniten Kiven ja Charlotta Lönnqvistin sylipuuhat, ei juuri muu.

Meri repäisi palttoonsa railakkaasti: ”Tämän kansan tekopyhyys on rajaton. Painukaa hevon vittuun kysymyksinenne.”

Sanoi, keräsi kamppeensa ja lähti. Pyysi hän myöhemmin anteeksi kiivauttaan.

Mereltä tivattiin mikä on hänen kirjojensa sanottava. Jospa se on vain se, että edistystä ei ole, on vain ikuinen liike kehiä ja spiraaleja pitkin, on vain ihmisen pirstoutunut minuus ja kaksinkertainen illuusio – virtaamisen ja pysähtymisen.

Merestä kirjoittaessa on syytä välttää jyrkkäreunaisia tulkintoja. Meri oli, ainakin toistaiseksi, viimeinen moniotteleva kaunokirjailija. Tullakseen kirjailijaksi hän luki, toisin kuin nykykynäilijät, uskomattoman paljon.

Meren kohdalla ei voi, eikä saakaan, olla puhumatta huumorista. Hänelle huumori oli realismia, keino kuvata todellisuutta intensiivisesti, tiiviisti, nopeasti.

Sanoi Meri senkin, että pahin harhaluulo on käsitys, että tragedian epäonnistuminen on olisi huumoria. Huumoria on sataprosenttisesti onnistunut murhenäytelmä.

Meressä on Chaplinia: ”Kun ihminen on arka ja heikko ja huono juoksemaan ja siitä huolimatta häntä pahoinpidellään ja ajetaan takaa, se on huumoria.”

Meri oli myös Gogolin henkistä sukua suoraan alenevassa polvessa.

Meri ei ollut hauskuttaja tai hölöttäjä, joka tekee naurunalaiseksi kaiken pyhänkin. Meren tuotanto on paljolti epäonnen kuvausta.

Mutta hän ei tahtonut kirjoittaa lopullista totuutta kaikesta maan ja taivaan välillä. Se viittaa etenkin Tšehoviin.

Viisaiden sanat ovat vertauksia, kirjoitti Meri Franz Kafka-esseessään. Kafkahan oli ainutlaatuisen kykenevä kestämään suojattomuutta ja normittomuutta.

Hänen(kään) maailmansa ei mennyt rikki. Se syntyi siten, että jokin särkyi.

IMMU

0
immu
Kuopio

Oli pakinoitsija ja kirjallisuustoimittaja Savon Sanomissa 1975-2007

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu