Itkuhirsi

Itkemisestä on taas tehty hyve. Pitkään elimmekin etovaa aikaa. On ollut trendikästä olla tunnekuohunsa hillitsevä luonne, aateloituna ivantäyteisellä egokyynisyydellä.

Tv:ssä iskelmälaulajat kyynelehtivät keskenään. Kiinnostavaa on, että olivatko he nousu- vai laskuhumalassa. Myynninedistämisitku on palkitsevaa.

Hyötyliikuttuvia on runsaasti poliitikoissa. Pääministeri nieleksii ylistäessään yhteiskuntasopimuksen etuja. Kansa kyynelehtii koska se tarkoittaa, että heikompi antaa periksi.

Aidoilla kyynelillä on ihmiselle terveydellinen merkitys.

On tutkittu murheitkijän ja sipulinkuorijan elintoimintoja kyynelvuon virratessa. Oikeasti itkiessä vapautuu kehosta endorfiinia, kehon omaa kipulääkettä. Se toimii morfiinin tapaan ja huolehtii kehon hyvinvoinnista. Murhe- ja iloitku ovat aivojen aikidoa.

Minulla on vaikeuksia itkun ja naurun kanssa. Se paljastaa slaavilaisen sielun. Itku ja nauru keriytyvät sisäkkäin.

En halunnut kouluun koska osasin jo lukea ja laskea. Suunnittelin uraa lapsuuskodin peräkamaritalonmiehenä.

Äiti talutti kouluun, suivaantui kun panin vastaan ja kivahti, että näytä olevasi mies. Minulta herahtivat vedet silmiin ja kysyin, että tässäkö kaikkien nähden…

Minulla on pitkä ura itkettäjänä. Olipa suvussa ristiäiset, rippijuhlat, häät, syntymäpäivät tai hautajaiset jouduin puhumaan. Monta ammattilaislavataiteilijaa, pappia siis, jäi kateena punoittamaan ja rykimään.

Äidin kuoltua lopetin. Aloin epäillä, että sallin sydämeni liikuttuvan vain jos saan porukan parkumaan.

Jos kotona kehkeytyy suukopua, en ryhdy sanallisestikaan nujakoimaan.. Silmät vain kostuvat ja puoliso vakuuttaa ensin olevansa väärässä ja kohta minä hänen olleen oikeassa. Siitä kuteesta on nelikymmenvuotinen avio tehty.

Minulla on ympärivuotisesti nuha, koska tylyssä maailmassa on joutunut itkemään niin paljon sisäänpäin.

Muuan toive on: jospa rypyt uurtuisivat sinne, missä hymytkin ovat olleet.

 

IMMU

immu
Kuopio

Oli pakinoitsija ja kirjallisuustoimittaja Savon Sanomissa 1975-2007

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu