Käsivainot

On sanottu että vasenkätiset ovat sopeutumattomampia ja kapinallisempia kuin oikeakätiset. Väitetään – yhä – että vasurit ovat säikympiä, äkäisempiä, huolestuneempia, psykooseille alttiimpia ja viinalle persompia kuin valtakätiset.

Näitä piirteitä olen havainnut itsessäni: ujous (en rupattele tuttavallisissa tunnelmissa) ja melankolia (ilo ja suru vaihtavat paikkaa pikaisesti).

Keitä vasenkätisiä kuulukaan moiseen sakkiin? Aristoteles, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Picasso, Chaplin. USA:n vuosikymmeniin paras päämies – Obama.

Kirjoitan vasemmalla koska vasen käsi on lähempänä sydäntä. Olisi helppo vain ilkeillä mutta pitkän päälle se ei kannata. Ensin olet kaikkien huulilla, sitten kielellä ja lopulta hampaissa.

Vasemmalla kirjoittaminen oli jo lapsuudessa normaalia. Luonnonoikuksi arvelin itseäni vasta kun hoksasin molempikätisyyteni. On ihan sama kumpaan käteen otan työ- tai pelivälineen.

Olin koulu- ja opiskeluvuosina seitsemänä kesänä saneeraustöissä kirvesmiesten ja maalarien apuna. Hoksattuaan molempikätisyyteni he antoivat hankalat paikat hoidettavakseni. Siitä on yhä etua. Opin myös arvostamaan duunareita. Yhä kartan keskivertojen ”kulttuuri-intellektuellien” tekoälyseuraa.

Monenlaista hupia molempikätisyydestä on ollut. Kun nuorena pääsi neidon kanssa autolla siimespaikkoihin, ei ollut väliä oliko kuskin vai matkustajan paikalla.

Vasen- tai molempikätisyys leimaa yhä ihmisen vähemmistöön kuuluvaksi. Ei sitä pidä pelätä tai hävetä. Se on elämän ikibonusta ja aivojen aikidoa parhaimmillaan!

Vasureilla tunne-elämää, mielikuvitusta ja luovuutta ohjaava oikea aivopuolisko on hallitseva. Silti en ole ikinä pitänyt kristinuskon tavasta jakaa ihmiset vuohiin ja lampaisiin. Mutta samastunut olen aina vuohiin. Se on merkinnyt villimpää, epäselvempää ja yksinäisempää elämää.

Ehkäpä vasenkätisyys johtuu jo kohdussa syntyneestä vammasta. Herkkä vasuri potee sielunhätää kun hänet päkistetään tuosta salvadordalimaisesta kuun maisemasta maailman, jossa apinan raivo ja rotan häikäilemättömyys ovat arvossa.

Siksi vauvat itkevät syntyessään. Jos maailma olisi palkitseva, vauvat nauraisivat ja olisivat molempikätisiä.

Hoivaksi matkalle: yhä useammat saavat hyvät eväät elämään ja yhä harvemmat eväät hyvään elämään.

IMMU

immu
Kuopio

Oli pakinoitsija ja kirjallisuustoimittaja Savon Sanomissa 1975-2007

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu