Musta päässä

Mihin perustuu ylimielisten maailmanherruus? Ihmisten tottelevaisuuteen, henkiseen laiskuuteen ja vahvan johtajana kaipuuseen.

Ari Turunen on kirjoittanut kirjan ”Ettekö tiedä kuka minä olen”. Se kertoo ylimielisyyden historiasta. Sopii lukea, josko se kertoo sinustakin.

Historia todistaa, ettei ylimielisyys ole synnyttänyt kuin sotia, katastrofeja, vihaa, mielipahaa. Ja epäonnistumisia, etenkin narsismivammaiselle itselleen.

Maailma voisi olla aivan muuta, jos Stalin olisi saattanut pappisopintonsa loppuun, Hitler onnistunut taiteilijana ja George W. Bush jatkanut ryyppäämistä.

Ylimielisyys on nousukkaalle keino sopeutua uuteen ympäristöönsä. Haastattelin nuorena rojukauppiasta, joka oli saanut kansakoulupohjalta kauppaneuvoksen tittelin. Hän rykäisi heti alkuun: ”Minä olen kauppaneuvos. Mikäs toimittaja on koulutukseltaan?

Monella ylimielisairaalla ovat kaikki härän ulkoiset ominaisuudet vaikka hän onkin täysin nauta.

Huumorintaju ei kuulu suuruudenhullun ominaisuuksiin. Huumori vaatii itseironiaa.

Kuinka usein sinäkin arvostat ihmistä ulkonäön, pukeutumisen, aseman, auton tai asumisen kautta? Minulle tuottaa suurta hupia, kun machomaasturimies ottaa silmillään arkunmittoja kun käytän suojatieoikeuttani. Ihminen on päässyt kuuhun mutta ei lähimmäisen sieluun.

Demokratia synnyttää ylimielisyyttä. Kaikki tuntevat ynseitä lääkäreitä ja talouselämänulikoita, jotka närkästyvät, kun muistutat, että he ovat saaneet ilmaisen koulutuksen verovaroilla. Niillä joita he inhoavat ja kiertävät.

Ylimieliset rehvastelevat ulkomailla koululaitoksen Pisa-saavutuksilla. Kotimaassa opettajia vähätellään, ovat lomautukset, palkkamaltti, järjettömät luokkakoot ja kitinä kesälomasta.

Minulla on testitulos psykologian lehtorin pakolla teetättämän testin vuoksi, jonka perusteella voisin olla ylimielinen ihmisistä 96:ää prosenttia kohtaan. Käytä sitä asettumalla tuon aina häviämään tuomitun enemmistön puolelle.

Työelämässä saavutetusta testiedusta oli suunnatonta etua. Se esti, ettei seura tehnyt kaltaisekseen.

(Eikö ollutkin.ylimielisesti sanottu?)

IMMU

immu
Kuopio

Oli pakinoitsija ja kirjallisuustoimittaja Savon Sanomissa 1975-2007

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu